Iedereen kent dat wel, dat je je gestresst voelt over bepaalde situaties of dat de spanning toeneemt als je iets gaat doen dat nieuw is. Deze stress die je dan voelt is niet ongezond, het zet je in beweging. Wat van belang is, is dat er een balans is tussen de rust en de onrust in je lijf en je leven. Soms nemen de stressvolle situaties toe en heeft jouw lijf geen kans om te herstellen. Dan kan het zijn dat je je geestelijk en lichamelijk niet fit voelt, of zelfs uitgeput raakt.

Wat gebeurt er in het kort in je lijf? Als je een stressvolle situatie tegenkomt verhoogt de hoeveelheid adrenaline en noradrenaline in je lijf, dit zijn stresshormonen en als gevolg van het vrijkomen van die hormonen stijgt ook de hoeveelheid cortisol in je bloed. Dit is een natuurlijke reactie die we nog hebben overgehouden aan de oertijd. Het was erg prettig destijds dat je lichaam in de vecht- of vluchtstand kwam in bepaalde situaties. En in bepaalde situaties nu nog steeds natuurlijk.

Zolang er een balans is tussen de stresshormonen en de “gelukshormonen” oxytocine, serotonine, dopamine en endorfine is er niets aan de hand. Er is een balans in je lijf en hoofd. Je komt tot rust als je weer gaat zitten na inspanning. Je kunt rustig slapen en staat uitgerust weer op. Je lichaam herstelt op een natuurlijke manier.

Het kan zijn dat jouw lichaam niet meer als vanzelf herstelt; je zit in een continue stress-modus waar je niet gemakkelijk weer uitkomt. Je lichamelijke klachten worden erger en geestelijk raak je ook meer uitgeput. Je zit in een vicieuze cirkel van klachten, waaronder bijvoorbeeld; slecht slapen, piekeren, hartkloppingen, hogere bloeddruk, slechte concentratie, hogere ademhalingsfrequentie, overgewicht, gespannen voelen, onrust en nog veel meer soorten klachten.

Je zit dan in een chronische stressfase, die we ook wel burn-out noemen. Je voelt dat de rek er helemaal uit is, je voelt je geestelijke en lichamelijk opgebrand. Vaak gaat er aan een burn-out al maanden van waarschuwingssignalen vooraf. Door alle drukte in onze maatschappij en in ons privéleven negeren we vaak die signalen en gaan we gewoon door.

Om je lichaam en geest weer te laten herstellen is er tijd nodig. Tijd voor jezelf om rustig naar je lijf te gaan luisteren en je klachten serieus te gaan nemen. Dan is het zeker mogelijk om weer rustig aan te gaan herstellen en je weer lekker in je lijf en hoofd te gaan voelen!

In welke mate voel jij stress in je lichaam? In mijn volgende artikelen zal ik je meer inzichten geven en simpele oefeningen en tips om aan je herstel te beginnen!

 

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X