In onze Westerse wereld zijn we zo gewend om vanuit ons hoofd en denken te leven, dat we vaak niet eens door hebben dat we ook nog een lijf hebben.. Het echte contact met ons lijf zijn we dan vaak kwijt.

Het kan zijn dat je lijf op een gegeven moment gaat tegensputteren en dt je klachten gaat ontwikkelen. Als je daar niet naar ‘luistert’ en gewoon door blijft gaan, kunnen die klachten chronisch worden. Vaak willen we onze klachten het liefste weg hebben. ( lees hier meer over in mijn vorige blogartikel: “Je gezonde lijf ervaren: hoe doe je dat bij chronische klachten..?”)

Wat je dan eigenlijk wilt is dat je lijf “stil” is, terwijl het met jou aan het communiceren is. Je lijf vraagt om aandacht. De kunst op zo’n moment is dat je focus niet naar de klachten gaat, maar dat je aandacht gaat besteden aan je gezonde lijf, zonder de klachten direct weg te willen hebben.

 

Methodiek met behulp van W.O.R.T.E.L.S ©

 

Als graadmeter om te voelen of je meer met je gezondheid bezig bent of meer met je klachten is er een  methodiek ontwikkelt door Ivo van Orshoven (instituut Orshof)  met gebruikmaking van het acroniem W.O.R.T.E.L.S©.

Ik zal hieronder beschrijven waar de letters onder andere voor staan en hoe je dit kan helpen om meer je gezondheid te ervaren.

De W van WARMTE  “Waar voel ik mij warm op dit moment?”

Hoe beter je jezelf en je lijf als warmte ervaart, des te beter zit je in je vel, lichamelijk, psychisch en sociaal. Als we bijvoorbeeld onze emoties toelaten en accepteren, voelen we innerlijk een gezonde warmte op gang komen. Als je “uit” je wortels schiet en je verdringt emoties, worden we eerder koud, gespannen en afstandelijker.

De O van ONTSPANNING  “Waar voel ik mij ontspannen in mijn lijf?”

Je gezond voelen gaat gepaard met een natuurlijke afwisseling tussen spanning en ontspanning. Steeds weer voelen dat als je spanning toeneemt, je dan weer rustiger aan mag doen. Langdurig aangehouden spanning leidt tot verminderd lichamelijk en psychisch functioneren en kan uiteindelijk naar een burn-out leiden.

De R van RUIMTE  “Waar voel ik ruimte in mezelf en om mij heen? “

Ruimte krijgen, geven en nemen om te zijn wie je bent, brengt openheid en helderheid. Dit staat tegenover ervaringen als belemmering, afsluiting en vervallen in herhalend denken, piekeren, verwarring en “zweven”.

De T van TASTEN en TRILLING  “Waar in mijn lijf voel ik trilling en gebruik ik mijn tastzin? “

Als je je zintuigen echt gebruikt, breng je jezelf direct in contact met de werkelijkheid in het nu. Als je echt op je gemak gaat luisteren, zien, voelen, proeven en ruiken zal je je gezonde lijf ervaren door je tastzin en ook de trilling voelen in je lijf. Dit in tegenstelling tot fixatie van beelden en verhalen uit het verleden, waarbij je het gevoel van je lijf in het nu verliest.

De E van EMOTIVITEIT  “Voel ik in mijn lijf emoties opborrelen?”

Je laten raken, je innerlijke bewogenheid en je emoties beleven en daar uiting aan geven is essentieel voor een gezond leven. Daar waar wij emoties als verdriet en boosheid verdringen, ontstaat een pijnlijke, innerlijke strijd. Dit kan leiden tot vervreemding van jezelf met angst, spanning en alle mogelijke klachten.

De L van LEVENSKRACHT  “Waar voel in mijn levenskracht, waar word ik blij van?”

Als je lekker in je vel zit en een “voelend” mens durft te zijn, dan laat je je natuurlijke levenslust, levenskracht en levensdurf bruisen. Als je je hierin geremd voelt kan er zwakte, vermoeidheid, passiviteit en soms afhankelijkheid ontstaan.

De S van STROMING  “Waar stroomt het lekker in mijn lijf?”

Als we in het hier en nu leven, vanuit onze oorspronkelijkheid. (zie een klein kind voor je dat nieuwsgierig de wereld gaat ontdekken…). Dan gaat dat gepaard met het voelen van stroming, spontaniteit ,speelsheid. Zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal. Hoe beter we contact maken met ons lichaam, hoe meer we leven vanuit onze W.O.R.T.E.L.S© en des te meer kun je jezelf zijn en jezelf realiseren. Dat gaat dan eigenlijk vanzelf.

 

Hoe werkt dat dan?

 

Gedurende de dag vliegen we vaak heen en weer tussen je heerlijk voelen en dan weer gespannen. Tussen je lijf voelen en weer erg in je hoofd zitten. Door het bovenstaande te gebruiken als graadmeter van jezelf; “zit ik nu in mijn wortels…?” kun je elke keer weer terugkeren naar de gezonde delen van je lijf. Door middel van kleine oefeningen of gewoon door even te gaan zitten en te voelen.

Het mooie is, als je hier wat vaker mee bezig gaat, het eigenlijk een nieuwe manier van leven wordt. Dan zal je ervaren dat je je als vanzelf veel gezonder gaat voelen en met aandacht voor jezelf in het nu leeft. En dat voelt super!

Als je hier graag eens wat meer over zou willen horen of samen wilt oefenen, kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek. Of kom eens meedoen op een ervaringsavond.

 

Inspiratiebron:

Boek: “Op weg naar de energetische mens” van Ivo van Orshoven

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X