Herken je dat? Dat je een chronische klacht hebt en dat je eigenlijk het liefste hebt dat die klacht snel weer verdwijnt…? Je aandacht wordt voortdurend getrokken door de klacht en het is op zo’n moment lastig om nog te voelen dat je ook nog een heel stuk lijf hebt dat nog gewoon gezond is. We rennen het liefst naar de medicijnkast of dokter om snel van de klacht af te zijn. Maar wat wil je lichaam je eigenlijk vertellen met de klacht? Wat zou er gebeuren als je gewoon eens rustig ging zitten en voelen, luistert naar je lichaam; “Wat wil je mij eigenlijk zeggen?”

Dat wil niet zeggen dat de klacht er niet is of dat we ons aanstellen; zeker niet. Het is een andere manier van kijken naar je gezondheid en ook naar je klachten die voorbij komen. De klachten niet direct weg willen hebben, maar voelen dat je eigenlijk perfect in evenwicht bent, zoals je nu bent, inclusief je klachten. Als je een acute klacht hebt, is het best handig om langs een arts of eerste hulp te gaan, maar dat zijn niet de klachten waar ik het nu over heb.

Wat kun je nu dan doen om ook weer de gezonde delen van je lijf te ervaren?

Wat dus heel belangrijk is, is dat je je klachten niet direct weg wilt hebben, maar ziet dat ze er zijn en ze dan “parkeert” op de parkeerplaats. Niet om er van af te zijn, maar om met je aandacht terug te keren naar je gezonde delen van je lijf. Eigenlijk gaat het er vooral om dat je je lijf ervaart in het hier nu, op dit moment.

Je kunt met vaak heel simpele oefeningen je aandacht weer in je lijf brengen. Bijvoorbeeld door;

Even zachtjes of wat harder op je benen te kloppen en te voelen wat dat met je doet. Begin eens met 1 been en voel het verschil tussen links en rechts. Voel je verschil? Misschien was je je eerst helemaal niet bewust van je benen en voel je ze nu weer. Het kan zijn dat je ze voelt stromen, tintelen, warmer worden. Dit zijn gezonde reacties van je benen op je aanraking. Die tinteling en stroming is er altijd, maar nu ben je je er bewust van, op dit moment. En geniet daarvan! Neem daarna ook je andere been nog even mee…

Als je met z’n tweeën bent of je hebt een boom of muur tot je beschikking: wrijf eens met je rug tegen de rug van de ander of tegen de boom/muur. En voel wat er verandert aan je rug. Doe dit zachtjes en soms even wat harder en stop ook weer om rustig te voelen en ervaren. Wellicht voel je je rug weer wat beter, of merk je hoe lekker het is om met een ander deze oefening te doen. Je ervaart dan bijvoorbeeld je eigen warmte, speelsheid en gezondheid weer meer.

Doe telkens een kleine oefening/beweging en ga dan zitten en voelen; keer elke keer weer terug naar de gezonde delen van je lijf. Mochten je klachten er weer tussendoor piepen, bedank ze dan even dat ze je helpen herinneren dat je aandacht aan je gezonde lijf mag geven en parkeer ze dan weer op de parkeerplaats. Het mooie is, dat je met je aandacht meestal niet op 2 plekken tegelijk kunt zijn, dus keer elke keer weer naar je gewaarwordingen van de oefening in het hier en nu.

Voor sommige mensen werkt het goed om lekker de natuur in te gaan en te bewegen om hun lijf weer lekker te voelen. En te zien wat natuur met je doet, de mooie bomen, de vogels, de zon/regen op je huid.

Voor anderen werkt het lekker om creatief bezig te zijn. Als je iets aan het creëren bent, zit je meestal met je aandacht bij je creatie en niet in je gedachten en klachten.

Voor weer een ander is het fijn om te gaan sporten of te dansen, te zingen.

En voor sommigen is het juist prettig om naar de stilte te gaan door meditatie of ademhalingsoefeningen.

Kijk wat bij jou past en probeer ook eens wat af te wisselen en iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. In de auto hoort niemand je zingen… en je evt. huisdier/huisgenoot kijkt misschien wat vreemd op als je in de kamer gaat dansen, maar wat maakt het uit?! Kijk wat voor jou werkt en doe regelmatig op de dag een kleine oefening om weer in je lijf te komen. Misschien vind je het wat lastig en wil je hierin wat op weg geholpen worden. Je bent van harte welkom om eens kennis te maken met de methodiek bij Just B Yourself.  Ik ben er zelf elke dag mee bezig en zou het erg mooi vinden om jou daarin te mogen begeleiden.

Als je meer wilt lezen hierover, lees dan ook mijn blogartikel over negatieve gedachten.  En als je het een keer wilt ervaren, kom dan eens meedoen op een ervaringsavond.

Kijk wat er gebeurt en heb geduld! Elke verandering begint met een eerste kleine stap…

Dit is de basis van mindfulness-oefeningen, maar ook geïnspireerd door een methodiek die ik heb mogen leren in mijn opleiding op het Orshofinstituut. Ik zal in een volgend artikel hier meer over vertellen aan de hand van het acroniem W.O.R.T.E.L.S ©, die letters staan o.a. voor Warmte, Ontspanning, Rust, Tintelingen, Emotiviteit, Levenskracht en Stromen.

 

Inspiratiebronnen;

Boek: “Op weg naar de energetische mens” van Ivo van Orshoven

Boek: “Het sprekende hart” van Louise Hay

 

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X