Onze ademhaling gaat (als het goed is) als vanzelf. Zonder erbij na te denken ademen we elke minuut, elk uur, elke dag in en uit. Wat we vaak niet beseffen is dat onze ademhaling veel te snel en te oppervlakkig is. En dat dat enorm veel invloed heeft op hoe we ons voelen.

Wist jij dat je met 6-8 keer per minuut te ademen voldoende zuurstof binnen krijgt om rustig, bij een normale inspanning, te kunnen functioneren? En dat wij, in onze drukke levens, vaak meer dan 15 keer per minuut ademhalen?

Dit gebeurt meestal onbewust, terwijl we gewoon fysiek licht aan het werk zijn, de krant aan het lezen zijn, op de bank zitten of zelfs ’s nachts. Als je zo’n snelle ademhaling hebt, komt het er eigenlijk op neer dat je in rust, zittend op een stoel, eigenlijk tegen de wind in aan het fietsen bent met bijna 20 km. per uur… Hoe lang houd jij dat vol? Dat dit enorm veel energie kost en de reden kan zijn dat mensen velerlei klachten ontwikkelen die indirect met de ademhaling te maken hebben, zal je dan waarschijnlijk niet verbazen.

Een paar voorbeelden van klachten die mensen ontwikkelen bij een chronisch te snelle ademhaling zijn; een licht gevoel in het hoofd, misselijkheid, veel boeren, tintelend gevoel in handen en voeten, prikkelbaarheid, afwezig voelen, slaapproblemen en nog veel meer …

Een top 5 van klachten die het meeste voorkomen zijn;

  • Pijn in de schouders of nek
  • Gejaagdheid
  • Vaak zuchten of gapen
  • Snel vermoeid zijn
  • Hartkloppingen

Met ademhalingsoefeningen is het vaak mogelijk om verlichting te krijgen in bovenstaande klachten of deze zelfs te verhelpen.

Belangrijk is dat je je realiseert dat sommige van jouw klachten wellicht ook veroorzaakt worden door een te snelle ademhaling. Waar je je vaak helemaal niet bewust van bent. Dat is er langzaam ingeslopen en een patroon geworden. Het goede nieuws is dat je met simpele ademhalingsoefeningen al veel kunt veranderen in je lijf en dit ook direct kunt merken.

Hoe snel is jouw ademhaling in als je rustig zit?

 

Meet je ademhaling eens door 1 minuut je ademhaling te volgen. Eén ademteug begint bij het begin van je inademing en eindigt wanneer je volledig hebt uitgeademd, tot vlak voor je weer opnieuw inademt.

En? Grote kans dat ook jij, zoals nog honderdduizenden andere mensen ook boven de 10 ademteugen per minuut uitkomt, of misschien boven de 15 of 20…

In een volgend blogartikel zal ik je wat ademhalingsoefeningen geven om uit te proberen. Wat je nu al kunt doen is per dag 2x ergens rustig te gaan zitten (of liggend in je bed, voor het opstaan of slapen gaan) en je te focussen op je ademhaling. Leg je handen op je buik, onder je navel.  Kun je je uitademing wat vertragen en rustig wat meer naar je buik toe ademhalen? Al doe je dit maar een paar minuten per dag; voel het verschil. (Wel volhouden aantal weken achter elkaar). Zo word je je al meer bewust van je ademhaling en wat het met jouw lijf kan doen. En wat jij er zelf aan kunt doen om dit te veranderen.

 

Bron: Boek van Koen de Jong en Bram Bakker; verademing

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X