Ik merk dat ik mijzelf veel verhalen heb verteld in mijn leven. Ieder van ons heeft zijn eigen verhalen en ervaringen. Die verhalen die maken, onder andere, dat we geworden zijn wie we zijn nu. Daar zijn mooie verhalen bij en minder mooie. Het zijn meestal de minder mooie woorden, verhalen en ervaringen, die blijven hangen in ons hoofd en lijf en energie. Die je ongemerkt belemmeren om volgende stappen te zetten in je leven. Ik merk dat zelf erg in mijn bedrijf. Bewust weet ik vaak welke stappen ik wil zetten en op een onbewust niveau gebeurt er dan regelmatig van alles, dat maakt dat ik stil blijf staan. Het gevoel dat ik met één been op het gaspedaal leef en met één been op de rem, herken je dat in jouw leven?

We denken vaak dat we vanuit onze bewuste geest/ons denken leven en functioneren

Dat we van daaruit stappen zetten in ons leven. Maar het blijkt uit onderzoek dat onze bewuste geest maar 12 woorden per seconde kan verwerken. Dit in tegenstelling tot onze onderbewuste geest; dat 2 boeken vol met woorden kan verwerken per seconde.

Dit is wel interessant, vind je niet?

Dus eigenlijk verwerkt ons onderbewuste zoveel meer informatie, al ons hele leven lang. En het slaat een groot deel van die informatie op, in onze herinneringen, in ons lijf, in onze cellen, in onze energie. Een groot deel van ons verleden zit daar opgeslagen.  Nu denk je wellicht: “maar onze herinneringen zijn we toch bewust van?” Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat de meeste herinneringen die we hebben opgeslagen onbewust zijn. Die poppen weer op zodra je iets ruikt, hoort, ziet, of ervaart en er een beeld omhoog komt of een gevoel.
Die herinneringen zijn niet allemaal mooi. Daar zitten ervaringen tussen en verhalen en overtuigingen en gedachten die niet altijd zo helpend zijn in ons leven nu.

We denken dus vaak dat we met onze bewuste geest beslissingen maken, vanuit ons hoofd, vanuit ons weten, vanuit wat we geleerd hebben. Maar eigenlijk zijn we vooral aan het leven met een blik in de ‘achteruitkijkspiegel’, zoals Hal Elrod het mooi beschrijft in zijn boek, ‘the miracle morning’.

Je onderbewuste geest is uitgerust met een zelfbeperkende achteruitkijkspiegel

Je merkt dat zelf als er verhalen, overtuigingen en gedachten oppoppen, zoals;

“Je hebt dat nog nooit gedaan, zou je dat nu wel doen?”

“Dat doen wij zo niet in onze familie.”

“Is het wel veilig om dat te gaan doen?”

Merk je wat voor effect dat heeft op de stappen die je wilt gaan zetten? We herschrijven en herleven eigenlijk continue ons verleden, terwijl we nu aan het leven zijn. Je onderbewuste doet dit om jou te beschermen. Om in je veilige cocon te blijven. We maken de ‘fout’ om te denken dat we zijn wie we waren en beperken onszelf dan in het heden. Maar we zijn niet ons verleden…

Elke keus die we maken

maken we dus vaak met die onbewuste blik in de spiegel. Dit gaat allemaal onbewust automatisch. Als je je hier bewust van wordt, zet je al een hele mooie grote stap. Om van het leven dat je leidt, dat je best oké vindt of misschien ook niet, te stappen in een leven waar je superblij van wordt en van gaat stralen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat we gemiddeld tussen de 50.000 en 60.000 gedachten hebben per dag. Het probleem is dat 95% van die gedachten hetzelfde zijn als die we de dag ervoor hadden en de dag daarvoor en de dag daarvoor…
We blijven ons dus steeds hetzelfde verhaal vertellen, gebaseerd op verhalen uit het verleden en gebaseerd op zaken, die vanuit liefde in ons rugzakje meedragen vanuit ons familiesysteem.

Als we nieuwe mogelijkheden krijgen, kijken we vaak eerst in onze achteruitkijkspiegel en beperken onszelf weer met dezelfde gedachten die we maar blijven herhalen.

Dit onbewuste patroon kun je doorbreken

Ik zeg niet dat dit gemakkelijk is. Het is echt een keuze die je in jezelf mag maken. Hier komt onze bewuste geest dan mooi van pas. Want je kunt hier bewust, vanuit liefde voor jezelf, mee aan de slag gaan. En wil je kijken naar wat er onbewust bekeken mag worden; die onbewuste overtuigingen, die onbewuste lijntjes naar het verleden, die beschermlaagjes, die we om ons heen hebben geslagen? Dan kun je hier met veel verschillende methodieken, onder begeleiding naar kijken en onderzoeken. (familie-opstellingen en PSYCH-K zijn hier erg mooi voor in te zetten.)

Als je je verleden achter wilt laten (zonder het te ontkennen) en je beperkingen wilt overstijgen, mag je de keuze maken om niet meer via je achteruitkijkspiegel te leven. Jezelf niet meer diezelfde verhalen keer op keer te vertellen.

Begin ermee om je voor te stellen dat je een leven vol mogelijkheden voor je hebt

Praat zo tegen jezelf, waarschijnlijk geloof je het in het begin niet, maar dit is normaal. Je voelt je misschien ongemakkelijk en verzet je ertegen. Wees je ervan bewust dat dat je oude ervaringen zijn, je lijntjes naar het verleden, die je hierin onbewust belemmeren.

Blijf het toch herhalen. Ga het voelen, ga het horen, ga het voor je zien. Alsof het er al is. Elke keer als je hier mee bezig bent, zal je onderbewustzijn even tegensputteren. De overtuigingen die je dan tegenkomt kun je ook opschrijven. En ga hier mee aan de slag. Bijvoorbeeld door hier Ho’oponopono op te doen. Dit zijn 4 helende zinnen die je uit kunt spreken; om jezelf te helen wat betreft gevoelens rondom herinneringen.

Het spijt me
Vergeef me
Dankjewel
ik hou van je, of ik hou van mezelf

Je hoeft het allemaal niet te weten… voel het. Elke keer als je dit uitspreekt heel je weer een stukje van jezelf.

Je bent geboren als mooi, onbevangen, stralend mens. Door al jouw ervaringen ben je geworden wie je nu bent. Een uniek, mooi persoon, perfect in evenwicht, zoals je bent.
Je kunt niet falen, je kunt alleen maar leren en groeien in dit leven van alles wat je meemaakt. Elke keer ben je de beste versie van jezelf op dat moment.

Welk verhaal blijf jij jezelf vertellen?

Als je dit nu zo leest, voel je het dan stromen in jezelf? Voel je dat je die keuze wilt maken om helemaal in je nieuwe verhaal te stappen?
Voel je dat je wilt groeien? Je wilt (ont)wikkelen?

Focus je op wat je echt wilt in je leven en geloof echt in jezelf, vanuit geduld, vertrouwen en liefde. Dit is echt iets wat je mag trainen, dit is iets wat je elke dag mag doen. Dan zal je groeien en bloeien en in je nieuwe verhaal stappen.

 

Wil je hier meer over lezen, lees dan mijn artikel: “Ben je toeschouwer of deelnemer aan je leven?”   Zou je hier graag stappen in willen zetten onder begeleiding, neem dan contact op. Ik ontmoet en begeleid je graag op jouw pad.

Mede geïnspireerd door het boek: ‘Miracle morning’ van Hal Elrod

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X