Je innerlijke criticus; een positief stukje van jezelf??

 

Soms heb je van die dagen dat er continue stemmetjes in  je hoofd blijven rond dwarrelen. Vaak zit er een stem bij die behoorlijk wat kritiek heeft op de dingen die je aan het ondernemen bent en die meestal niet zo positief is. Je kunt dat ook je innerlijke criticus noemen. Maar klopt het eigenlijk wel dat dit een negatief stukje van onszelf is?

De innerlijke criticus komt uit de Voice Dialogue (ontwikkeld door het therapeutenechtpaar Sal en Sidra Stone). Het is één stukje van jezelf, net zoals je andere stukken of delen of sub personen in jezelf hebt zitten. Een paar voorbeelden hiervan zijn: de dromer, de doener, de perfectionist, de pleaser en nog veel meer… Al die delen bij elkaar ben jij als één geheel.

Herken jij die stemmetjes?

We hebben de hele dag en nacht conversaties met onszelf via onze gedachten, ons onderbewustzijn, onze dromen. Wat regelmatig voor kan komen  is dat die conversatie niet zo positief gestemd is. Herken jij die stem in jezelf die zich afvraagt:

“Kun jij dat wel?”

“Ben jij wel goed genoeg in wat je doet?”

“Wie ben jij nu eigenlijk?”

“Zou je dat nu wel doen?”

“Is dat wel verstandig?”

Het kan zijn dat die conversaties met jezelf je belemmeren om dingen aan te pakken, om acties te ondernemen. Om dat te doen wat je graag zou willen doen in je leven.

Soms lijkt die stem helemaal niet bij de situatie van nu te horen, maar is dat in je onbewuste geheugen blijven hangen door situaties en gebeurtenissen uit je verleden. Elke keer als er weer iets gelijkwaardigs gebeurt komt dat stemmetje dan weer oppoppen en belemmert het je weer.

Het nut van de innerlijke criticus

Het kan ook zijn dat dat stemmetje je wilt waarschuwen, dat je eerst nog aandacht mag hebben voor een ander deel van jezelf, voordat je echt aan een bepaalde actie kunt beginnen.

Een mooie manier om te onderzoeken waar die stem vandaan komt en wat de innerlijke criticus nu eigenlijk voor nut/doel heeft voor jou is het doen van een familie-opstelling. Bij een opstelling (lees hier meer over in mijn vorige artikel familie-opstelling) is het van belang dat je een vraag of thema hebt dat je “raakt” en dat het gaat over situaties die je graag anders zou zien in jouw leven.

In de opstelling kun je dan samen met de begeleider kijken naar verschillende stukken of delen van jou. Bijvoorbeeld naar de stukken: de dromer, de doener en de criticus. Hierin wordt vaak duidelijk waar dat kritische stemmetje vandaan komt en wat er eerst nog mag gebeuren, voordat jij sommige dromen kunt omzetten in acties. De innerlijke criticus is dan eigenlijk een deel van jou dat je mag “omarmen”. Soms zou je hem graag weg willen hebben, maar het is een deel van jou.

Zitten er nog overtuigingen bij die niet bij jou horen, maar bij eerdere generaties, dan kun je dat in een opstelling mooi bekijken en worden zaken vaak meer inzichtelijk en helder. En kunnen bepaalde overtuigingen daar gelaten worden waar ze horen.

Die innerlijke criticus is er dus niet voor niets. Elk deel van jou heeft vaak een belangrijke en beschermende functie in je leven. Jouw innerlijke criticus beschermt vaak een kwetsbaar stuk van jezelf. Omarm alle delen van jezelf, ook je innerlijke criticus. En als iets niet van jou is, kun je dit liefdevol laten gaan, onder begeleiding krijg je hier vaak mooie inzichten en doorbraken in.

 

Zou jij graag meer inzicht hebben hoe je je innerlijke criticus in kunt zetten als een positief en ondersteunend deel van jezelf?  Wil jij hier wat in veranderen en is het daar nu de tijd voor? Ik begeleid je graag op jouw pad op weg naar een vrijer, lichter en blij leven. Schrijf je hieronder in voor een telefonische inzichtsessie. Ik ontmoet en begeleid jou met liefde, samen met de natuur en de paardenkudde.

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten ontvangen over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X