Ik hoor je nu denken; “familie-opstellingen inzetten om jouw verlangen te leven.” “Wat bedoel je precies?”

Onduidelijkheid

Ik merk de laatste tijd dat er best wel veel onduidelijkheid is over waarom en wanneer je een familie-opstelling voor jezelf zou inzetten.  Ik begreep van meerdere mensen dat ze dachten dat je alleen een opstelling doet, wanneer je een probleem ervaart of hebt ervaren in je familie. Dit is, wat mij betreft, niet waar het altijd om gaat in een familie-opstelling. Iedereen heeft enorm veel baat bij meerdere opstellingen, omdat het onbewuste patronen, overtuigingen, gedachten over onszelf  aan het licht brengt. Die je vanuit liefde kunt loslaten en transformeren. De onzichtbare lijntjes, die maken dat jij of ik niet voor 100% je eigen leven leeft. En dan maakt het dus niet uit, hoe je relatie is of was met je familie. En wat voor ervaringen jij hebt opgedaan in je leven.
Ik ben ervan overtuigd dat als jij gaat kijken wat er binnenin jou speelt en daarnaar gaat kijken en werken, dat er als vanzelf van alles gebeurt in jouw buitenwereld.

Waar verlang jij naar in je leven?

Voor mij, als begeleider en voor mezelf, is het veel belangrijker om jezelf de vraag te stellen:
“Waar wil ik heen in mijn leven?”
“Hoe wil ik mij voelen?”
“Dus: waar verlang ik naar?” Wat betreft de relatie met mezelf, met anderen, in mijn werk, in mijn leven?

En waarom ervaar je dat nog niet in je leven? Wat staat er tussen jou en je verlangen in? Wat is er nog meer mogelijk?
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat er regelmatig een familielid bijkomt in de opstelling. (meestal niet letterlijk, maar als representant). Mijn overtuiging is namelijk dat we zoveel onbewust meedragen vanuit ons familiesysteem(tot vele generaties terug), dat daar vaak de oplossing te vinden is. Meegedragen( van generatie op generatie) vanuit liefde, in onze onzichtbare rugzak. En als iets zichtbaar wordt en je er bewust van wordt, kun je het ook weer loslaten en daar laten waar het vandaan kwam.
Vandaar dat ik familie-opstellingen ook zo geweldig vind om te mogen begeleiden. En voor mezelf in te zetten.

Je kunt je verlangen heel mooi op gaan stellen

Dat kun je doen in een individuele opstelling(dus 1-op-1), of in een groep, bij mij op een workshopdag bijvoorbeeld. Je kunt alles opstellen, dat is het mooie. Ook stukken van jezelf bijvoorbeeld, zoals in je kracht staan, helemaal vol vertrouwen zijn, je grenzen aangeven, vol liefde zijn voor jezelf, enzovoort.
Eigenlijk kun je alles opstellen, dat ik vind ik altijd zo mooi en verwondert mij nog elke keer.

De opstelling doen we (1-op-1) met behulp van matjes of papieren op de grond, waar we het verlangen opschrijven en daar ga je dan op staan. (En neem je van alles waar.) Op de workshopdag maken gebruik van representanten; dat zijn andere deelnemers in de groep, die je vraagt om voor een bepaald woord of verlangen te gaan staan. (meer informatie over wat een familie-opstelling ook al weer is, lees HIER mijn blog hierover.)

Het mooie van een opstelling is, dat het thema zich altijd ontvouwt tijdens de opstelling. Er wordt altijd dat getoond, wat voor jou het belangrijkste is om te zien, te voelen, of te horen, op dat moment. Ik ga daar niets in forceren. Ik vertrouw op de energie in de opstelling.

Dat maakt het ook zo mooi

Dat maakt het allemaal wat ‘lichter’. Je hoeft dus niet in je shit te gaan roeren en oude trauma’s en ervaringen op te gaan stellen. Je hoeft geen vervelende ervaringen te hebben gehad in jouw familie om een opstelling te doen voor jezelf. Het gaat vooral om je verlangen en bekijken wat er tussen jou en je verlangen instaat. Alles is welkom.

Waar verlang jij naar in jouw leven?

Is dus een mooie vraag om mee te beginnen. Het is sowieso een mooie vraag om jezelf elke dag te stellen. “Hoe wil ik mij vandaag voelen?” Het maakt je meer bewust van waar je naar toe wilt in je leven. Misschien kun je je het al voor je zien. Of wellicht kun je je al voorstellen hoe het voelt, alsof het al gerealiseerd is. Of kun je horen wat je tegen jezelf zegt, of wat anderen tegen jou zeggen, als jij jouw passie volgt en jouw verlangen leeft.

Visualiseer het voor je

Alsof het er al is. Dat maakt dat het gaat leven voor je. Dat maakt dat je de mogelijkheden ziet, hoort, voelt en pakt. Je moet wel in actie komen. In geïnspireerde acties. Als je het alleen voor je ziet en je doet verder niets, zal er niet zoveel veranderen. Zet de eerstvolgende logische stap. Een opstelling is hierin heel helpend om je verlangen zichtbaar te maken.

Het is belangrijk dat je het verlangen beschrijft:

♥ vanuit de ik-vorm
♥ in de tegenwoordige tijd
♥ positief geformuleerd, dus het woordje niet of geen mag er niet in voorkomen.
♥ het moet je ‘raken’, echt iets zijn dat je vanuit je hart wilt, dus niet alleen vanuit je hoofd geformuleerd zijn. Hoofd in verbinding met je lijf en hart.

Je kunt dit natuurlijk vaak herhalen

Want je verlangens liggen niet vast in het leven, die gaan mee met jouw eigen ontwikkelingsproces. Dat is de reis, die jouw leven is. Zo blijf je bewust bezig met datgene, waar jouw hart echt een sprongetje van maakt. Met datgene, wat je diep van binnen wel weet, maar soms even vergeet de aandacht naar toe te brengen. Dat is waar je focus naar toe gaat. Dat is waar de energie van gaat stromen. Waar gaat de liefde van stromen in jou?  Wat is jouw passie?

Waarbij je niet mag vergeten dat je op elk moment al perfect in evenwicht bent. Anders zou het kunnen zijn, dat je altijd blijft verlangen naar iets, wat nog mooier is. Dat het in het Nu, op dit moment nooit goed genoeg is. Zo bedoel ik het zeker niet (is al weer een onderwerp voor een blog op zich).

Een opstelling rondom jouw verlangen geeft je nieuwe inzichten

Maakt dat er weer beweging komt. In iets dat misschien al langere tijd vastzit in jouw leven. Vastzit in jezelf. Innerlijke blokkades, die mogen afbrokkelen.
Geeft je inzichten en transformeert zaken, die je niet meer nodig hebt.
Omdat je ze liefdevol daar kunt laten, waar ze vandaan komen.
Maakt dat je Echt in jouw leven stapt. Waar jij blij van wordt en van gaat stralen. Vanuit een innerlijke vrijheid en verlangen.

Zou jij ook graag een opstelling ervaren rondom jouw verlangen en vrij breken uit onbewuste patronen? Schrijf je dan nu in voor mijn volgende workshopdag Van harte welkom!

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten ontvangen over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X