Een familie-opstelling of systemisch werk; wat is dat nou eigenlijk?

Dat is een vraag die ik regelmatig krijg en mijn ervaring is dat je het vooral mag meemaken en ervaren, dan dat je er veel over moet praten…  Ik zal in dit artikel in het kort iets meer over familie-opstellingen vertellen en hoop dat het je wat meer duidelijkheid zal geven.

Ik maakte zelf jaren geleden voor het eerst een opstelling mee en voelde direct dat een opstelling meer in beweging kan brengen en effect kan hebben op je dagelijkse leven dan vele gesprekken bij elkaar! Heel bijzonder wat voor inzichten je krijgt en wat er zichtbaar kan worden gemaakt tijdens een opstelling.

Waar ontstaan?

De grondlegger van familie-opstellingen is Bert Hellinger uit Duitsland. Hij noemt het ook systemisch werk, omdat het heel erg gaat over systemen binnen jouw leven. Hij heeft vele boeken geschreven over familie-opstellingen, die erg de moeite waard zijn. Niet alleen je familie is een systeem, maar ook je werk, het land waar je in woont, het team waar je wellicht in sport, zelfs je eigen lijf is een systeem. ( en nog veel meer). De techniek van familie-opstellingen kun je daarom ook gebruiken bij velerlei vragen en problemen in je leven.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je een vraag hebt voor een familie-opstelling, kun je individueel werken met een begeleider of met een groep mensen. Dit zijn (meestal) niet je familieleden zelf, maar onbekenden. In een groep werk je met representanten en een begeleider. Vaak is het gemakkelijker om vragen in te brengen als je familie er niet bij is. Als je individueel een opstelling aanvraagt, werkt de begeleider met stoelen of papieren op de grond of bijvoorbeeld met poppetjes.

Als eerste heb je een voorgesprek met de begeleider over je vraag/probleem, waar  je meer inzicht  in wilt krijgen. De begeleider zal je ook vragen naar feiten in de familie, die van belang kunnen zijn.

De begeleider zal daarna samen met de vraagsteller bespreken waarvoor er representanten opgesteld mogen gaan worden. Dit kunnen familieleden zijn, maar het kunnen ook abstracte zaken zijn, zoals je werk, je huis. En het kan ook een deel van jezelf zijn, zoals je verlangen of je boosheid bijvoorbeeld.

Het bijzondere is dat de vraagsteller de representanten op gevoel in de ruimte plaatst( Hellinger noemt dat het “wetende veld”) en dat er dan van alles gebeurt met de waarneming van de representanten en bij de vraagsteller en begeleider. ( Bij een individuele opstelling ga je zelf op de plekken staan of zitten en neem je zelf waar). We werken met ons onderbewustzijn en aangezien dit een enorm groot deel is van jouw waarneming en gedachten is daar vaak ook de oplossing te vinden voor jouw vraag. En dat nemen de representanten en/of jijzelf waar. Het enige dat de begeleider doet is ook waarnemen en op bepaalde momenten vragen stellen aan de representanten en aan de vraagsteller en ze laten verplaatsen of bepaalde zinnen laten uitspreken. (de drie natuurwetten nastrevend, zie hieronder). De innerlijke wijsheid zit al in de vraagsteller zelf, alleen kom je daar niet altijd gemakkelijk bij of ben je er totaal niet bewust van.

Wat er uiteindelijk gebeurt en erg belangrijk is voor de opstelling is dat de drie natuurwetten binnen het systemisch werk nageleefd worden, die Bert Hellinger heeft beschreven. (De begeleider begeleidt dit proces).

De drie natuurwetten zijn;

  • Posities/ordening; iedereen neemt binnen het systeem de juiste positie in.
  • Buitensluiting/verbinding; niemand van het systeem mag buitengesloten worden of er buiten staan. Iedereen hoort erbij. In de huidige generaties, maar ook in vorige generaties.
  • Evenwicht/balans; de balans tussen geven en nemen moet kloppen.

Als er iets binnen de drie wetten niet klopt, dan kan dit effect hebben en zich uiten in volgende generaties. Dit kan in de vorm zijn van psychische of lichamelijke klachten. Of ongrijpbare problemen/terugkerende patronen in je relatie, gezin of op je werk.

In een opstelling wordt de invloed van het systemische geweten zichtbaar en kan er vanuit liefde heling plaatsvinden. Verbonden, op de juiste plaats en in balans. Hylke Bonnema, een begeleider van opstellingen, noemt een opstelling een “helende ceremonie”, wat ik een hele mooie omschrijving vind.

Het mooie van een opstelling is dat er zonder oordeel, vanuit liefde naar een probleem gekeken kan worden. En dat het antwoord vanuit jouw innerlijk weten en “het wetende veld” vaak heel duidelijk zichtbaar wordt. De werking van een opstelling kun je vaak al voor een deel direct voelen, ook al tijdens de opstelling. De verinnerlijking ervan kan weken of maanden daarna nog doorwerken.

Wanneer kun je een opstelling doen?

Mogelijke vragen die je kunt hebben en waarvoor een opstelling een geschikte methodiek zou zijn, zijn;

  • Ik loop in mijn leven vaak tegen dezelfde problemen aan; hoe kom ik uit deze belemmerde patronen?
  • Hoe komt het dat ik in relaties vaak tegen dezelfde zaken aanloop?
  • Hoe kan ik beter mijn grenzen aangeven op mijn werk en/of thuis?
  • Hoe kom ik meer in mijn kracht en gezondheid te staan?
  • Hoe kan ik meer genieten van het leven?
  • Hoe vind ik meer rust en vertrouwen in mezelf?
  • En nog veel meer…

Ben je nieuwsgierig geworden en heb je zelf een vraag die je graag zou willen bekijken? Als je nog nooit een opstelling hebt bijgewoond, zou je eens mee kunnen komen doen als toeschouwer/representant en als je vragen hebt mag je natuurlijk altijd contact opnemen. Een individuele opstelling is ook altijd mogelijk, tijdens individuele sessies.

Het is echt een prachtige methodiek! Kom het zelf ervaren.

Ik vind het filmpje hier links het mooi verduidelijken.

Bronnen;

Boek; gezonde verhoudingen van Indra Torsten Preiss

Boek; familie-opstellingen van Maries Ligtvoet

Filmpje van www.inannainfo.nl, Ingrid Verstappen

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X