Mijn vorige blogartikel ging over genieten en nu over geluk… ik voel dat ik even zin heb om meer met positieve dingen bezig te zijn. Dat begint ermee dat ik mij zelf weer meer bewust maak van de dingen waar ik gelukkig van word. Hoe zit dat met jou? Ben jij je bewust waar je gelukkig van wordt?

Vaak denken we dat we van een mooie relatie, van spullen, van het juiste werk, van geld gelukkig worden. Als we dit of dat hebben bereikt in ons leven, dan zijn we gelukkig.  Maar is dit ook zo? Dat geluksgevoel kan wellicht even aanhouden, maar wil je dan weer iets anders bereiken? Of meer geld, of nog meer spullen? Als je te weinig geld hebt om rond te komen elke maand, kan dit zeker invloed hebben op je geluksgevoel. Maar zou je echt gelukkiger worden als je duizenden euro’s meer in de maand zou verdienen?

Sommige mensen zeggen dat ze voor het geluk (of juist ongeluk) geboren zijn en anderen zeggen weer dat anderen verantwoordelijk zijn voor hun geluk.  Zijn dat jouw overtuigingen? Of heb je dit wellicht meegekregen vanuit jouw familie en familiesysteem?

 

Wat nu als je verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen geluk?

 

Als je nu een cijfer ( van 0-10) zou geven aan hoe gelukkig jij je voelt, waar zou je dan op zitten? En? Hoe zou het zijn als je zelf door je eigen gedrag, door hoe je in het leven staat, door dingen daar te laten waar ze horen: dus eigenlijk door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven een puntje of een paar punten zou kunnen stijgen? Voor een gedeelte heeft waar je geboren bent, de omstandigheden waarin je bent opgegroeid zeker te maken met jouw geluksgevoel. Maar voor een groot gedeelte, ze zeggen zelfs 50% kun jij je eigen leven en jouw manier van leven beïnvloeden. Ik denk dat dat zelfs nog wel meer dan 50% is…

Ik ga nu natuurlijk wel even snel door deze materie heen… er zijn honderden boeken geschreven over geluk en hoe je het kunt vinden of ervaren… dus om dat even kort samen te vatten…dat lukt mij niet.  Wat vooral van belang is dat je ervaringen beleeft die bijdragen aan jouw geluksgevoel. Die ervaringen hoeven niet veel te kosten. Je moet ze alleen wel doen. Wat doe jij om meer geluk te ervaren? Hoe reageer jij op een vervelende situatie? Hoe heb jij leren omgaan met zaken uit je verleden?

 

Ik heb even een 5-tal ervaringen opgeschreven die bijdragen aan mijn geluksgevoel

 

Lees ze eens door en kijk of je er wat mee kan, of wellicht komen er bij jou zaken omhoog, die jij weer eens wilt doen, omdat je ervan weet dat het je een gelukkig gevoel geeft.

  • Ervaringen maken vaak gelukkiger dan geld. Zeker als je ze samen kunt doen met iemand waar je je lekker bij voelt. Dan kan je partner zijn, maar ook een lieve vriendin of zus bijvoorbeeld. Voel zelf eens: met wie zou je graag de komende tijds iets leuks gaan ondernemen? Bel die persoon op en plan het in je agenda. En ga het gewoon doen. Voor mij is het bijvoorbeeld dat ik weer eens lekker over het strand en de duinen heb gewandeld met mijn lief en familie, heerlijk!
  • Waar werd jij als kind gelukkig van om te doen? Waar ging jij van stralen? Is het mogelijk dat dat iets is wat je nu weer zou kunnen doen? Ik voelde laatst dat ik weer eens creatief bezig wilde zijn. Vroeger tekende en kleurde ik heel graag. Ik heb een kleurboek voor volwassenen gekocht en ben laatst met een mooie tekening begonnen.
  • Doe eens iets nieuws. Probeer iets uit dat je nog nooit hebt gedaan. Dit hoeft niet iets enorm groots of duurs te zijn. Laat je eens uitdagen door een goede vriend of vriendin om je mee te laten nemen naar…. En laat je verrassen. Een volgende keer verras je hem/haar en verzin jij een nieuwe ervaring om te beleven samen. Het kan natuurlijk ook iets zijn dat je alleen doet: ik ben de laatste tijd wat meer aan het zingen thuis. Eigenlijk vind ik dit heerlijk om te doen, maar ik deed het nooit… wie weet wat ik er nog mee ga doen. Laat jij je stem horen?
  • Knuffel vaker met mensen/dieren die je lief zijn. Een knuffel brengt zoveel in beweging in je lijf en hoofd. Al die geluksstofjes die vrijkomen maken dat je hartslag en bloeddruk rustiger worden en laten je stralen. Ik ga nog weer bewuster hart-tot-hart knuffels geven aan mijn lief en mensen die me lief zijn.
  • Zorg goed voor jezelf. Kook bijvoorbeeld die maaltijd waar jij zin in hebt en doe dat met aandacht en liefde. Dat wordt vast ook gewaardeerd door eventuele huisgenoten. Het belangrijkste is dat jij bewust aan het koken, eten en genieten bent. Dat begint al bij de boodschappen, ga lekker naar de markt, of neem de tijd om eens rustig rond te struinen in de supermarkt. Zelf ben ik de laatste tijd weer meer bewust bezig met waar mijn lijf blij van wordt. En dat werkt door…

 

Het lijken misschien van die inkoppertjes… kijk wat bij jou past, waar jij blij van wordt en die jouw gevoel van geluk doen toenemen. En vul het zelf aan met ervaringen die je zelf kent of nieuw gaat uitproberen. Denk klein. Het hoeven echt geen grote dingen te zijn die jou gevoel van geluk doen toenemen en je uiteindelijk een paar punten doen stijgen op je geluksschaal. Er bewust mee bezig zijn kan al het een en ander in beweging brengen.

 

Wil jij je ervaringen hieronder delen?

 

Heb jij het gevoel dat jouw verleden wel erg jouw geluk nu bepaalt of dat je onverklaarbaar belemmerd wordt hierin? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Ik kijk graag samen met jou hoe je hier weer beweging in krijgt.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X