Als je gestresst bent komt het voor dat je gedachten maar rondjes blijven draaien. Dit zijn vaak negatieve gedachten. Zodra je wakker wordt begint het gepraat in je hoofd en dat gaat maar door, tot je weer naar bed gaat. Om moe van te worden! Maar wat kun je nu doen om dit te doorbreken?

Vaak is het een herhaling van gedachten; over het verleden, over de toekomst. Van onze negatieve gedachten is 95% onwaar! Het zijn ingebeelde gedachten. Het vervelende is dat je onderbewustzijn niet herkent of iets waar is of onwaar. Als je gedachten dan negatief zijn en soms zelfs destructief heeft dat veel invloed op jouw leven en hoe je in het leven staat.

Pas als je je bewust bent hoe je gedachten ronddraaien in je brein, kun je ze veranderen. Mindfull leven helpt je om je niet te identificeren met je gedachten en gevoelens. Waarmee je voorkomt dat je soms opgeslokt en meegesleurd wordt door negativiteit.

Een paar kleine mindfulness tips om uit te proberen zijn;

Als je erg in je hoofd zit en dan vooral in negatieve gedachten, ga dan iets doen om weer in het hier en nu te komen!

  • Zeg bijvoorbeeld eens hardop wat je op dat moment aan het doen bent. Zonder hier een oordeel over te hebben. Gebruik geen woorden zoals goed of fout of lekker en vies. Zeg bijvoorbeeld; “Ik sta in de keuken en smeer een boterham en eet hem op”… enz.
  • Zo kun je ook mindful gaan wandelen. Richt je helemaal op je voeten en neem bewust elke stap. Om echt je voeten te voelen is het heerlijk om met blote voeten een stukje te lopen; voel de verschillen onder je voeten, het gras, het grind, het bospad… zit je nu nog veel in je hoofd?
  • Ga op een rustig plekje zitten of liggen en kijk ongestoord naar de wolken, de bomen en bloemen, de vogels, de golven of het wiegende gras. Voel de wind in je haren, de zon op je huid en blijf je concentreren op wat je ziet en voelt.
  • Richt je aandacht op je ademhaling, zeg met de inademing; “ik adem in” en met de uitademing “ik adem uit”. Elke keer als er een gedachte voorbij komt , keer je weer terug naar je ademhaling. En zeg ondertussen tegen jezelf; “ik ben helemaal oké zoals ik ben!”
  • Ga iets doen waar je heel blij van wordt, maar waar je eigenlijk bijna nooit tijd voor vrij maakt… ga hardop zingen, dansen, tekenen, sporten… waar word jij blij van?

Zie de schoonheid van de dingen, voel je dankbaarheid, je mogelijkheden. Je zult merken als je je bewust wordt van je negatieve gedachten, hier even met aandacht naar kijkt en dan bewust wat anders gaat doen om dit te doorbreken, dat er al het een en ander verandert.

Natuurlijk is dit niet een proces wat in een paar dagen klaar is…. Geef jezelf de tijd en vraag hulp als je er zelf niet uitkomt. Ga jij het uitproberen?

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X