Lief zijn voor jezelf is voor mij echt een terugkerend thema in mijn leven. En ik merk in mijn omgeving en met de mooie klanten met wie ik werk, dat ik daarin niet de enige ben.
Het is gemakkelijk om op jezelf af te geven, als iets niet helemaal lekker loopt.
Of om je dagen helemaal te vullen, zodat er weinig/geen tijd overblijft voor jezelf.

Maar waar ben jij dan?
Welke keuzes maak jij in je leven?
Neem jij verantwoordelijkheid voor je eigen leven?

De enige die hier wat aan kan veranderen dat ben je zelf. De verandering mag plaatsvinden in jezelf. Als je dit éénmaal echt voelt en door hebt, dan zal je merken dat er al het één en ander verandert in je leven. Want mensen reageren op jou, zoals jij jezelf ziet.
Dit klinkt wellicht wat hard, maar is vooral bedoeld als liefdevol confronterend. En ik mag het zeggen, want ik ben hier echt ervaringsdeskundig in.

Om je wat op weg te helpen om liefdevoller te worden voor jezelf heb ik 10 tips met kleine oefeningen voor je opgeschreven.
Kijk eens wat je aanspreekt en ga ermee beginnen. Ga ervaren wat de oefeningen met je doen. Geniet ook van de oefeningen en de tijd die je aan jezelf besteedt. Omdat jij het waard bent om liefdevoller te zijn voor jezelf.

 

10 Lief zijn voor jezelf tips

 

1) Hoe vaak op een dag neem jij echt even de tijd om iets te doen waar jij heel blij van wordt?

♥ Kijk eens of je elke dag minimaal 15 minuten in kunt plannen om echt iets te doen waar jij helemaal blij van wordt. Het kan iets kleins zijn. Maak een lekker cappuccino voor jezelf en pak dat blad wat je heel graag wilt lezen en ga gewoon zitten. Hoe voelt dat?

2) Moet jij ook zoveel van jezelf van jezelf op een dag?

♥ Heb jij ook het gevoel dat er zo ontzettend veel moet op een dag? Hoe zou het zijn als je het woordje moeten eens vervangt voor “ik kies ervoor om…” Wees jezelf bewust van wat er allemaal moet van jezelf en kijk welke keuzes jij maakt. Het kan al echt anders voelen als je het woord moeten niet meer gebruikt. Ga er eens op letten.

3) In hoeverre sta jij jezelf toe te genieten?

♥ Wanneer heb jij voor het laatst echt genoten? Iets gedaan waar je ogen helemaal van gingen stralen? Plan eens iets nieuws in je agenda, samen met een lieve vriendin of je partner en ga lekker genieten van dit nieuwe experiment. Misschien is er iets dat je al heel lang wilt uitproberen, maar nog nooit gedaan hebt. Plan het in en ga het doen! Hoe voelt dat?

4) Wat vind jij mooi aan jezelf?

♥ Als je in de spiegel kijkt, wat vind jij dan mooi aan jezelf? Het kan iets van je uiterlijk zijn of een mooie eigenschap die je uitstraalt. Mocht er niets komen, vraag dan eens aan mensen die jou lief zijn wat ze mooi vinden aan jou en laat je verrassen! Laat de complimenten binnen komen, ook die je aan jezelf geeft.

5) Kun jij goed nee zeggen, als je iets niet wilt?

♥ Nee zeggen is voor veel mensen wel een dingetje. We willen graag de ander helpen en niet afwijzen. Maar wie wijs je eigenlijk af als je geen nee zegt en jezelf over de kop werkt?
De volgende keer als je iets gevraag wordt om te doen, tel dan eerst even tot tien en voel dan of je het wilt doen, of niet. Vanuit dit gevoel kun je oprecht ja of nee zeggen en aan jezelf denken.

6) Hoe goed zorg jij voor jezelf?

♥ Wanneer heb jij voor het laatst iets voor jezelf gekocht waar je helemaal blij van werd? Het kan iets kleins zijn; misschien kun je iets gaan koken wat jij superlekker vindt. En ga je dit keer op je gemak boodschappen doen in plaats van als een gek door de supermarkt te gaan rennen en vlug vlug te gaan koken. Neem de tijd en geniet.

7) Heb jij negatieve gedachten die maar terug blijven komen?

♥ Wanneer je negatieve gedachten hebt, die regelmatig terugkomen is het soms lastig om dit te doorbreken. Wat vaak al helpt is om je bewust te worden van de negatieve gedachtes. (door bijvoorbeeld dit bij te houden en elke keer een streepje te zetten in een schrift.) Houd dit eens een week bij.  Zonder echt stil te blijven staan bij de negativiteit. Keer elke keer als je zo’n gedachte hebt terug naar het hier en nu door naar je ademhaling te gaan. Haal heel bewust adem en houdt dit een paar minuten vol. Hoe is het nu met je gedachten?

8) Hoe is het voor jou om naar de stilte te gaan?

♥ We zijn vaak helemaal niet meer gewend om naar de stilte te gaan. Ons leven is vaak hectisch, je bent altijd bereikbaar. Je moet van alles voor jezelf en voor de ander. Wat als je nu eens 2×10 minuten per dag naar de stilte zou gaan in jezelf? Geen telefoon aan, geen televisie, geen mensen om je heen. Creëer 2 momenten op een dag dat dit kan. Bijvoorbeeld in je bed ‘s morgens en ’s avonds. Het is wellicht even wennen, maar kijk wat het met je doet.

9) Herken jij dat je ademhaling vaak veel te snel gaat en dat je je onrustig voelt?

♥ Ongemerkt gaan we vaak veel sneller ademen dan eigenlijk goed voor ons is. Daar kunnen we flink onrustig van worden en zo zit je in een cirkel, waar je soms lastig uitkomt.
Wat mij erg goed helpt is een paar keer per dag bewust naar mijn ademhaling te gaan en te kijken of ik de uitademing kan vertragen. Zo gaat ook de frequentie van je ademhaling zakken. En als vanzelf vertraagt je hartslag/bloeddruk en word je als vanzelf rustiger. Vind je het lastig om dit in te plannen op de dag? Doe het dan in bed en combineer dit met de vorige tip door meteen naar de stilte te gaan in jezelf. Een mooie combinatie.

10) Heb jij het gevoel dat er een mooie balans is tussen werken en rust in jouw leven?

♥ Als jij het gevoel hebt dat de balans tussen werken en rust houden niet klopt, ben je niet de enige. Dat is voor veel mensen herkenbaar. Hoe kan je hier wat meer balans in krijgen? Wat vooral belangrijk is, is dat je zicht hebt op wat jou energie geeft en wat energie slurpt. Houd eens een week een lijst bij met 2 kolommen. Wat valt je op? Zou je van de energie slurpende zaken iets kunnen schrappen? En kun je bij de energie gevende zaken iets toevoegen? De enige die hier wat aan kan veranderen ben je zelf. Hoe lief ben jij voor jezelf dat je hier vanaf vandaag mee begint?

 

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X