Ben jij helemaal tevreden met jouw leven zoals dat nu is? Of zou je eigenlijk wel iets willen veranderen?
Wellicht zijn er dingen op je werk, in je relatie(s), in je familie, die je liever iets anders zou zien dan hoe het nu is…
Vaak zien we dat er issues in ons leven zijn en zoeken we de oorzaak in de buitenwereld.
* Als die en die nu eens zou veranderen, dan…
* Als ik een andere baan zou hebben , dan…
* Als mijn partner nu eens wat liever zou zijn, dan…
Wat nu als je bij de ‘problemen’ die je in je leven tegenkomt eens naar jezelf zou gaan kijken? Dat is best spannend, weet ik zelf alles van… het is soms zo gemakkelijk om eerst naar een ander te kijken.
Maar als je nu eens gewoon nieuwsgierig bent naar wat er bij jou van binnen gebeurt als je getriggerd wordt door bepaalde mensen in je omgeving, door bepaalde situaties, of misschien wel door je eigen lijf?
Wat gebeurt er bij jou van binnen?
Een inspirerende man heeft mij geleerd dat je problemen en moeilijkheden in je leven kunt zien als groeimogelijkheden. “Als je geen probleem hebt, dan ga je naar de markt en koop je er een”, zei hij regelmatig. Op dat moment wilde ik hem wel achter het behang plakken en kon ik er niet zoveel mee. Misschien heb jij dat nu ook wel, als je dit stukje leest.
Ik wilde toen het liefste van al mijn problemen af en graag alleen maar leuke dingen en lieve mensen in mijn leven hebben. Nu kan ik er wat anders naar kijken en zie ik in dat de enige die wat kan veranderen aan situaties waar ik niet blij van word, dat ik dat zelf ben.
Hoe doe je dat dan?
Vaak willen we eigenlijk wel dat er iets verandert in ons leven, maar lukt dat op een of andere manier niet zo gemakkelijk. We zijn allemaal nogal ‘gewoontedieren’. We houden het liever allemaal een beetje zoals het is. Dan weten we waar we aan toe zijn, dat is veilig en vertrouwd. Ook al is dat een situatie waar we eigenlijk liever niet in zouden zitten. We blijven het liefste in onze ‘comfortzone’.
Waarom veranderen we niet gemakkelijk dan?
Als we iets willen veranderen in ons leven is het meeste dat ons hierin (onverklaarbaar) belemmerd vaak:
*onze eigen gedachten en ons overlevingssysteem in ons brein.
* onze overtuigingen die we onbewust hebben opgeslagen in ons lichaam of
overgenomen hebben vanuit ons familiesysteem.
* alle gebruiken en gewoontes die we vanuit onze opvoeding en gezin van
herkomst vanuit liefde hebben overgenomen en meenemen in ons leven.
* onze gezondheidsklachten.
* de maatschappij waar we in leven, de rol die we hierin hebben genomen
en niet zo makkelijk weer uitkomen.
* bepaalde relaties die niet goed voor ons zijn, maar we ook niet zo
gemakkelijk afstand van nemen.
* de rol die jij in je eigen leven speelt: is dat de hoofdrol? Of speel je op dit
moment een bijrol? En hoe voel je je hierbij?
Hoe voelt dat voor jou als je dit leest?
Als je bovenstaande gebieden nog eens doorleest, waar herken jij jezelf dan in? Is er een bepaald gebied dat jij herkent als aandachtsgebied voor jou? Waar je misschien eens naar zou kunnen kijken? Hoe groot voelt voor jou de noodzaak om hier iets in te veranderen?
We denken vaak dat we iets willen veranderen in ons leven, omdat we verlangen naar iets nieuws, iets wat fijner is, wat mooier is, enzovoort. Dit speelt ook zeker een rol en kan ons in beweging brengen. Maar wat ons het meeste drijft in ons leven is eigenlijk de pijn die we ergens van ondervinden. Hoe noodzakelijk voelt het dan voor jou om iets te veranderen en in beweging te komen in bovenstaande gebieden?
Een mooie vraag die je jezelf kunt stellen op zo’n moment is;
“Helpt deze situatie/deze persoon mij om verder te komen richting mijn verlangens?”
Is het antwoord “nee”, dan kun je eens rustig gaan bekijken en voelen wat het is dat jij zelf zou kunnen veranderen in die situatie of met die persoon. Waar verlang jij naar?
Hoe begin je hiermee dan?
Een begin maken met een verandering begint dus bij jezelf. Als we dan eenmaal zover zijn dat we voelen dat het echt tijd is om naar iets te kijken in ons leven willen we vaak dat het dan maar snel en groots gebeurt. In korte tijd en het liefste vandaag nog. En dan komen we onszelf tegen. Want als we iets gaan veranderen, kan het zijn dat het tijdelijk wat minder goed met ons gaat en dat hebben we liever niet. Dat is een natuurlijk proces, maar maakt ook dat we dan regelmatig weer in die oude patronen en gewoontes terug stappen, omdat dat veilig en vertrouwd is. Dat gaat onbewust automatisch en is eigenlijk een beveiligingssysteem in onszelf. (ons pijnvermijdingssysteem/overlevingsmechanisme, waar ik een andere keer dieper op in ga).
Realiseer je dat dit bij een veranderproces hoort. Ongeduld en vermijden is niets anders dan weerstand in ons eigen denken en doen tegen dit leer/groeiproces.
Eigenlijk willen we een nieuw doel bereiken, terwijl we het proces niet aan willen gaan. Maar je kunt ook geen marathon lopen, zonder dat je daarvoor traint. Dus; wat wil je?
Wat als je nu eens zou beginnen met een klein stapje?
Als je nu weet dat je jezelf tegen kunt komen op wat voor manier dan ook… maar je wilt toch echt eens een nieuw, mooi begin maken op welk gebied dan ook:
- Omring je dan met mensen die je stimuleren hierin. Je hoeft de stapjes niet alleen te maken.
- Zoek begeleiding die bij je past en die voor jou veilig en vertrouwd voelt. (Juist voor dat stuk in ons dat pijn wil vermijden.)
- Schrijf voor jezelf op waar jij naar verlangt in je leven. Welke kant wil jij op? Wat zie jij voor je voor de komende maanden? Als je het graag in beeld brengt, maak hier dan een mooi visionboard van of een tekening/schilderij. Ga schrijven, iets doen wat bij jou past.
- En als laatste heel belangrijk punt: accepteer ook de situatie waar je nu in zit.
‘Dat is lekker’, hoor ik je nu denken… wil ik gaan veranderen… mag ik eerst de situatie accepteren zoals die nu is…
Kun je je voorstellen wat een energie het je kost als je continue met jezelf of anderen in strijd bent over bepaalde zaken? Dus acceptatie is een groot woord in dit geheel. Vanuit die acceptatie kan de verandering gaan plaatsvinden, stapje voor stapje, op het juiste moment, met de juiste mensen om je heen, vanuit liefde en gezondheid. Zodat je nog meer je stralende zelf kunt zijn.
Gun het jezelf om er voor te gaan en geef jezelf toestemming om 100% voor jezelf te kiezen. Dan kun je er nog meer voor een ander zijn.
Ik eindig dit artikel graag met een quote van Louise Hay;
Als we bereid zijn
om positieve veranderingen door te voeren in ons leven,
trekken we alle hulp aan
die we kunnen gebruiken.
Inspiratie; “Het sprekende hart” van Louise Hay
Geïnspireerd? Lees hier mijn eerder verschenen artikel over acceptatie.