“Ben jij toeschouwer of deelnemer van jouw leven?”. Best een confronterende vraag, vond ik zelf. En ik voelde vandaag zo dat ik hierover wilde gaan schrijven. Want het is zo’n belangrijke vraag. Het is zo essentieel of je toeschouwer bent van je leven en bij alles wat er gebeurt buiten jezelf naar de oorzaak zoekt…  Of dat je deelneemt aan jouw leven en dat je voelt en ervaart dat je elk moment de keuze hebt om iets te veranderen in je leven. Want het is jouw leven, jouw waarheid, het is jouw creatie op dit moment. Ik weet er zelf alles van. Ben heel lang toeschouwer geweest van mijn leven en neem sinds een aantal jaren echt deel aan mijn leven. (en schiet soms ook weer in de toeschouwersrol.., maar dan bewust).
Persoonlijke groei gaat van binnen naar buiten, elke keer weer.

 

Mooie mensen op mijn pad

Ik kom de laatste jaren echt mooie mensen tegen. Mensen die mij triggeren, ook om mijzelf te onderzoeken. Daardoor vallen er steeds meer kwartjes en valt er van alles samen waar ik al jaren mee bezig ben.
Zo was ik laatst bij een “Breek je vrij show” van Edwin Selij en dit gaf mij mede de inspiratie om dit artikel te schrijven. Ik zie zoveel mensen om mij heen en ik herken het zo bij mezelf dat het gemakkelijker is om toeschouwer te blijven van je leven. Edwin had het over 4 denkfouten, die ons vaak tegenhouden om Echt in je leven te stappen. Ik zal dat hieronder toelichten.

1) Waar focus jij op?

We zijn vaak heel erg gefocust in ons leven op die dingen die we niet willen, die ons niet verder brengen. Wat als je je nu is zou gaan focussen op die dingen die je heel graag wel wilt in je leven?

  • Waar wil jij heen?
  • Wat is jouw verlangen?
  • Wat is de zingeving in jouw leven?
  • Waar word jij blij van?
  • Wat maakt jouw dankbaar?
  • Hoe ziet jouw droomleven eruit?

Alleen positief denken verandert niet direct je leven. Daar zit natuurlijk ook gedrag aan vast en het aankijken van oude blokkades en patronen… maar dit is echt het begin. Spreek ’s morgens een intentie uit of schrijf op hoe jij je wilt voelen die dag. En alles wat je tegenkomt wat niet bij die intentie past, vraag jezelf dan af: “welke keuze maak ik nu?”

2)Welk verhaal vertel jij jezelf?

We zitten zo vaak vast in onze verhalen, in onze herinneringen. Die zitten niet alleen vast in je hoofd, maar ook opgeslagen in je lijf. (is mijn overtuiging)
Eigenlijk is ons leven één groot boek vol met verhalen en ervaringen en die verhalen blijven we onszelf vertellen. Keer op keer. Het is vaak een verhaal dat onze ouders ons verteld hebben. En dat we voor waar hebben aangenomen. En ook aan onszelf hebben we vele verhalen vertelden conclusies getrokken. 
De enige die dat verhaal kan wijzigen, dat ben jij zelf. Wat als jij jezelf nu eens een ander verhaal zou gaan vertellen? Een andere waarheid gaat creëren? (zonder je verleden te ontkennen) Een verhaal waar jij helemaal blij van wordt en gaat stralen?
Dit betekent niet dat dit nieuwe verhaal er direct helemaal is en dat je hele leven veranderd is. Ook dit kost tijd. Dit is wel de eerste stap die je kunt zetten om uit je oude verhaal te stappen. Je maakt jezelf er bewust van dat je soms weer in je oude verhaal zit. En het gedrag vertoont dat bij dat oude verhaal hoorde. (Zonder oordeel over jezelf of een ander).

3)Wat als je vroeger iets deed dat je hielp en dat je nu nog doet, maar het nu meer als “probleem” ervaart?

Wat vaak meespeelt is dat we onszelf dingen hebben aangeleerd om te doen in bepaalde situaties. (als klein kind al) Omdat het ons toen hielp in die situaties. Wat voor mij bijvoorbeeld geldt is dat ik mij vroeger soms klein en onzichtbaar maakte. Omdat dat veiliger aanvoelde voor mij.  Voor nu als ondernemer ken ik dat overlevingsmechanisme nog steeds als iets niet helemaal comfortabel voelt. Helpt mij nu niet verder als ik mij klein en onzichtbaar maak… integendeel.
Voor mij is nu de uitdaging om elke dag een stap te zetten naar zichtbaarheid; mijn eigen grootsheid te zien en naar buiten te brengen. (en het aankijken van oude blokkades, die dat tegenhouden.)

Zo heb jij waarschijnlijk je eigen “overlevingsmechanismes” gecreëerd vroeger, die je nu niet meer behulpzaam zijn. Is interessant om te gaan onderzoeken (zelf en/of met hulp) en om elke dag een stap te zetten buiten je comfortzone, buiten de bekende paden om. Neem eens een nieuw bospaadje en ervaar hoe dat is. En ja, je komt jezelf tegen en je zal weerstand tegenkomen… want dit is nieuw. 

4)Wat als je niet iets hebt, maar iets doet?

Een ander heel belangrijk stuk in dit geheel is dat we heel vaak zeggen (tegen onszelf en tegen anderen, hardop of in gedachten) dat we iets hebben of zijn. Dat kan met klachten zijn, bijvoorbeeld: “Ik heb hoofdpijn.”
Maar het kan ook iets heel praktisch zijn, bijvoorbeeld: “Ik ben niet zo handig met computers.”
Wat als je nu eens tegen jezelf zou zeggen dat je iets doet in plaats van dat je het hebt of bent? In het begin is dit even wennen en voelt het wellicht alsof je jezelf niet serieus neemt. Maar het helpt echt!
Kijk maar eens hoe het voelt als je tegen jezelf zegt: “Iets in mij doet hoofdpijn”. En “Iets in mij doet mij niet zo handig voelen met computers.” Het gaat er niet om dat de zin grammaticaal klopt. Het gaat erom dat als je iets doet, dat je er veel makkelijker weer mee kunt stoppen en iets dus makkelijker kunt veranderen.

Dan neem je echt eigenaarschap over jouw eigen leven. Dan leg je de verantwoordelijkheid niet bij een ander of buiten jezelf, maar houd je het echt bij jezelf.
Dit is zeker een mindsetverandering, waar ik zelf sinds een tijd mee bezig ben. En: het voelt echt anders en zoveel beter. Zo kun je echt een begin maken met je eigen leven te creëren. Van binnen naar buiten.

Even laten zakken en begin ermee!

Al met al 4 hele belangrijke thema’s waar ik nog veel meer over kan schrijven. Voel eens bij jezelf wanneer je deelneemt en wanneer jij toeschouwer bent van jouw leven. En kijk dan eens wat voor actiestappen jij kunt nemen om een mooi begin te maken om Echt deel te gaan nemen aan jouw leven.  Het leven is toch veel te mooi om aan de zijlijn te staan, vind je niet?

De enige die jij kunt zijn, dat ben jij zelf met je eigen unieke karakter en je mooie eigenschappen en talenten. Ga jij oude blokkades aankijken, daar laten waar ze vandaan komen en deelnemen aan jouw leven? En vraag jij hier hulp bij?

 

Een mooie Quote van die dag was:

“Als we wachten tot we er klaar voor zijn, dan zijn we ons leven aan het wachten”.

Geïnspireerd door Edwin Selij en andere mooie mensen

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X