“Neem jij je ruimte in, die jij nodig hebt?” Dit is waar ik de laatste dagen en eigenlijk al een hele tijd mee bezig ben. Hoe is dat voor jou?  Ik had hier laatst een mooi en ook heftig gesprek over. Kwam even binnen. Ik voelde dat ik weer even vanuit oude patronen en vanuit een klein meisje reageerde. Terwijl ik diep van binnen het antwoord wel weet en voel. Maar ja, het voelen en weten wil niet altijd zeggen dat je daar dan ook naar handelt, herkenbaar?

Kun je ook je eigen ruimte innemen, als er anderen in de buurt zijn?

Ik denk van wel. Heb hier afgelopen jaren een behoorlijke (bewustzijns)verandering in doorgemaakt. Voelde dat ik vroeger vaak niet mijn eigen ruimte innam. Liet makkelijker over mijn grenzen gaan en paste mij vaak aan. Met alle gevolgen van dien. Het maakte mij vaak verdrietig, ik werd er moe van, mijn lichaam ging tegensputteren.
Kortom; ik werd er niet blij van, maar had ook geen idee hoe ik het kon veranderen. Dit was hoe ik het deed, dit was hoe ik het (onbewust) aangeleerd had en dit had tot nu toe ook gewerkt.

Wat heeft voor mij de grootste verandering hierin gebracht?

Wat voor mij de grootste eye-opener was dat ik naar mezelf en mijn lijf ging luisteren. Ik zette mezelf op de eerste plaats. Ik liet mij begeleiden door mooie mensen, die mij hierin verder hielpen.
Door de persoonlijke ontwikkeling, die ik doormaakte en nog steeds doormaak, kwam ik erachter dat ik ook mijn eigen ruimte in kon nemen in een kamer vol met mensen.
Dus niet alleen door naar buiten te gaan, of door minder afspraken te maken, te luisteren naar mijn lijf; het letterlijke meer ruimte innemen voor mezelf.
Maar vooral ook door figuurlijk en in mijn energie de ruimte te nemen voor en in mezelf. Ik leerde dit zelf door oefeningen te doen, zoals meditatie en visualisatie-oefeningen. Toen ging ik ervaren en voelen dat de ruimte en stilte altijd in mezelf zit. Ik hoef er alleen maar heen te gaan. ?
Waar ik ook ben, met wie ik ook ben. Ik kan mijn eigen ruimte innemen. Ik adem mijn ruimte in. Sterker nog, ik ben ruimte.

Ervaar ik dit nu altijd zo?

Nee, natuurlijk niet. Ik had niet voor niets dat gesprek hierover afgelopen week. Het is een thema dat volgens mij bij veel mensen speelt. In ieder geval bij mij en mijn omgeving en bij mooie klanten met wie ik werk.
Het mooie is, dat je hier wel elk moment een keuze in kunt maken. Als je je er bewust van wordt dat je over je grenzen laat gaan, of dat er weinig ruimte in jouw leven is voor jou. Dan is dat de eerste stap.
Je kunt er dan voor kiezen om letterlijk de ruimte op te zoeken, door je te verplaatsen. Door meer tijd voor jezelf in te gaan plannen in je agenda. Door goed te luisteren naar je lijf; wat heb jij nu echt nodig?

En/of je kunt starten met oefeningen te gaan doen om figuurlijk je eigen ruimte in te nemen. Omdat dat mij veel geholpen heeft voeg ik hier onder aan een oefening toe, die ik zelf vaak doe.
Het is echt een kwestie van doen en blijven volhouden, al is het maar elke ochtend even 10 minuten in je bed.

♥ Visualisatie-oefening; Je eigen ruimte innemen ♥

Sluit je ogen en keer met je aandacht naar je ademhaling. Observeer hoe die is, zonder hier een oordeel over te hebben. Kijk of je je uitademing kunt vertragen.
Adem rustig in door je neus en adem nog rustiger uit door je neus of mond. Het helpt vaak om je uitademing te vertragen door een rondje van je mond te maken en hier (onhoorbaar) door uit te ademen.

Voel nu hoe je erbij zit en welke ruimte je inneemt. Wellicht merk je dat je aan de voorkant meer ruimte inneemt dan aan de achterkant. Dat is vaak herkenbaar voor mensen die veel geven. Misschien vraag je je nu af; “Hoe kan ik voelen welke ruimte ik inneem?” Dat is voor de ene persoon vooral een voelen, voor de andere een weten en een ander ziet het voor zich. Stel jezelf de vraag: “Voel ik mij klein en bekrompen en mijn energie ook?” of “voel ik mij groter en ruimer?”
Wees nieuwsgierig naar wat je waarneemt en ervaart. Het is een kwestie van doen en oefenen.

Stel je nu voor dat je aan elke kant om jou heen een mooi, helder wit licht plaatst. Je kunt je eerst een bol van licht voorstellen. Voor jou, achter jou, links en rechts naast jou, onder jou en boven jou.
Als je je dit kunt visualiseren, stel je dan ook voor dat je dit heldere licht door jou heen laat stromen en verruim deze energie. Adem ruimte en licht in bij elke inademing en verspreid dat heldere licht om jou heen bij elke uitademing. Tot in de hoogste hemel, tot diep in de aarde, tot aan de verste horizon voor en achter jou, links en rechts van jou.
Hoe voelt dat? Voel je het stromen? Zie je het voor je? Kun je je het voorstellen?

Adem ruimte en licht in bij elke inademing en verspreid dat heldere witte licht bij elke uitademing om je heen en door je heen. Ga door tot je voelt dat het genoeg is. Dat je jouw ruimte inneemt. Jij bent die ruimte, jij bent dat mooie witte licht.

En als je nu tijdens je dag voelt dat je je grens niet goed aangeeft of dat er figuurlijk of letterlijk iemand in jouw ruimte komt? Stel je dan weer die mooie bol helder, wit licht voor, om jou heen, om alle kanten van jou. En zo nodig neem ook letterlijk afstand van iemand, met een stap of met vriendelijke woorden.
En voel wat het met je doet. Jij neemt de regie over jouw energie. Hoe mooi is dat. ♥

Ik ben benieuwd wat de oefening met jou doet. Weet dat dit soort oefeningen meestal niet in 1 keer werken. Dat is echt een kwestie van doen. En de ene keer zal het werken en de andere keer minder of niet. Als je een oefening doet, zonder vooraf gebrand te zijn op resultaat, werkt het meestal beter…
Het mooie is dat je deze oefening overal kunt doen, je hebt alleen jezelf maar nodig. En hem een paar keer doorlezen, zodat je het nog weet… of je spreekt de visualisatie in op je telefoon en luistert het af, zodat je je ogen ook kunt sluiten. ?

 

Laat je verrassen! En als je hier vragen over hebt of over andere levenszaken, dan ben je van harte welkom of maak een afspraak voor een telefonisch inzichtsessie. Ik en de mooie paarden begeleiden jou met liefde op jouw unieke pad, naar een vrijer leven waar je heel blij van wordt.

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Volg mij op Social Media

Like mijn Facebook pagina en blijf op de hoogte van mijn laatste artikelen.

Share This
X