Ik had laatst een heel mooi gesprek met een lieve vriendin van mij. Het viel mij op dat ze heel vaak het woordje “moeten” gebruikte in haar zinnen in combinatie met het woord “moeilijk”. Ik gaf haar dat terug en ze was zich hier eigenlijk helemaal niet bewust van. Dat is het mooie van sommige vriendschappen; je kunt elkaar gewoon eerlijk zeggen hoe het is en alles is oké. Ook als het moeilijk voelt en er veel moet voor je gevoel…

Toen ik later thuis kwam bedacht ik mij dat het mij opgevallen was dat zij die woorden gebruikte, omdat ik ze zelf ook regelmatig terug hoor komen in mijn zinnen en gedachten. ( Wat zijn vriendinnen toch mooie spiegels…) Ik ben er afgelopen tijd meer mee bezig en ben bewuster op mijn taalgebruik gaan letten…

HERKEN JIJ DAT OOK DAT JE REGELMATIG ZEGT OF DENKT:

  • Ik moet de was nog doen.
  • Ik moet eens afspreken met die en die.
  • Ik moet heel veel werken deze week.
  • Ik moet eens wat vaker gaan sporten.
  • Ik moet gezonder gaan eten.
  • Enzovoort, enzovoort…

Heel vermoeiend, al die stemmetjes in je hoofd.
Ik herken het zelf vooral als ik bezig ben voor mijn praktijk en dan vooral rondom de activiteiten waar ik nog lerende in ben rondom het ondernemerschap, zoals marketing: dan zijn er vele stemmetjes….

HOE CREËER IK NU DAT IK VOL ENTHOUSIASME AAN MIJN PRAKTIJK AAN HET WERK BEN, ALS IK ZEG DAT ER VAN ALLES MOET?

Hoe vaker ik het woord “moeten” zeg, hoe zwaarder sommige taken soms voelen op dat moment. Niet motiverend voor mezelf en het werkt zelfs belemmerend. En dat herken jij wellicht ook wel op andere gebieden.

HET MOOIE IS DAT JE HIER SIMPEL WAT AAN KUNT DOEN!

Wat zou er gebeuren als je de zinnen waar “moeten” in voorkomt,  dit woord zou vervangen door  “mogen” of “kunnen”? Dan heb je zelf de keuze!

DAT KLINKT TOCH AL ANDERS:

  • ik mag de was doen
  • ik kan weer eens afspreken met die en die.
  • Ik kan weer eens wat meer gaan sporten.
  • Ik mag gezonder eten.

Dat geeft je toch een heel ander gevoel, of niet? We moeten vaak zoveel van onszelf, dat we best veel druk leggen op heel veel zaken in ons leven. Die druk komt vaak van binnenuit, die leg je jezelf meestal niet bewust op. Ook kan het zijn dat jij vanuit het gezin waarin je bent opgegroeid die werkhouding hebt meegekregen. Er werd dan bijvoorbeeld gezegd: “Als je iets wilt bereiken in je leven, zal je er veel voor moeten doen.”  Of “Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan.”
Wat nou als we veel meer vanuit zachtheid naar onszelf hier naar kunnen kijken?

Door simpelweg 1 woord te vervangen in je zinnen en gedachten, creëer je al veel verlichting en zal je merken dat er al het een en ander kan veranderen.

Wees dankbaar voor alles wat je kan en mag in het leven. Dat betekent in ieder geval dat je voluit aan het leven bent. Inclusief toppen en dalen. We hebben zelf de keuze of er heel veel moet in ons leven of dat we het anders gaan benoemen en ervaren. En het bijzondere is dat je dan ook andere dingen en mensen aan gaat trekken. Dat wat je aandacht geeft groeit!
Ik weet er zelf alles van. Ook dat daar veel over gezegd en geschreven wordt. Wellicht zoveel dat je er soms zelfs een beetje moe van wordt. Maar neem van mij aan: HET WERKT ECHT.  Focus vanuit zachtheid op de dingen die je graag wilt in je leven en visualiseer en voel het, alsof het er al is.
Het leven mag gemakkelijk zijn voor mij. 🙂

Terwijl ik dit artikel schrijf,  geniet ik van een lekker bakje koffie en zeg ik tegen mezelf: “Wat ben ik toch dankbaar dat de kennis die ik afgelopen jaren heb mogen leren mag verspreiden via mijn praktijk.” Ik mag weer een blogartikel schrijven, YES! Dank je lieve vriendin, dat ik hier zelf ook weer meer bewust mee bezig ben de laatste weken.

 

Vind je het zelf nog wat lastig om die belemmerende gedachten en overtuigingen te doorbreken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bij Just B Yourself gebruik ik verschillende methodieken om hier naar te kijken en aan de slag te gaan. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, kunnen we het eens bij een cappuccino bespreken.

Mijn eerdere artikel over negatieve gedachten geven je wellicht ook nieuwe inzichten.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X