Je kindertijd heeft enorm veel impact over hoe jij nu in het leven staat. Het nest waarin jij opgegroeid bent, je opvoeding, de waarden en normen die je werden meegegeven, de overtuigingen die werden overgedragen. Dit heeft je gevormd tot wie je nu bent, ze zeggen voor wel 60%…  En dan heb ik het nog niet eens over bewuste of onbewuste gebeurtenissen in je jeugd die traumatisch zijn geweest, zoals fysieke of geestelijke mishandeling, misbruik, een scheiding, de dood van een ouder of zus/broer en zo kan ik nog wel even doorgaan.

HOE IS DAT VOOR JOU?

Als je bewust heftige dingen hebt meegemaakt in je jeugd, bepaalt dat voor jou hoe je nu in leven staat? Of heb je wellicht manieren gevonden om hiermee te dealen?
Misschien heb je vormen van therapie gehad of heb je er veel over kunnen praten met mensen die je lief zijn.
Misschien ben je (onbewust) heel hard gaan werken om dingen niet te voelen, die anders teveel naar de oppervlakte kwamen.
Misschien heb je het (onbewust) ver weg gestopt, zodat je er niet teveel aan hoeft te denken en zeker niet hoeft te voelen.
Misschien herken je het wel, maar heb je andere manieren gevonden om jezelf wat te verdoven, zoals wat teveel te gaan roken, drinken, eten of verdovende middelen gebruiken.

HET KAN OOK IN JE ONDERBEWUSTE ZITTEN

Wellicht herken je bovenstaande alinea’s helemaal niet ,omdat je je helemaal niet bewust bent van trauma’s of vervelende zaken uit je kindertijd. Je kunt je wel onverklaarbaar belemmerd voelen, maar eigenlijk heb je geen idee hoe dat komt. Vervelende ervaringen en gebeurtenissen kunnen zich ongemerkt hebben opgeslagen in je lijf en cellen, waardoor je er in een later stadium in je leven opeens of geleidelijk aan last van kunt krijgen. Je kunt dan fysieke, mentale, emotionele klachten ervaren, die je niet kunt verklaren. Het kan iets van jezelf zijn of iets dat jij vanuit je familiesysteem bent gaan “meedragen” in jouw leven. (zie ook mijn blogartikel over familie-opstellingen)

HERKENBAAR VOOR MIJ

Ik herken bovenstaande heel goed. Voelde mij onverklaarbaar belemmerd in mijn leven, werd fysiek ziek, liep tegen mezelf en anderen aan en had geen idee wat ik kon doen om hier weer uit te komen. Kortom: er gebeurde een hoop waarvan ik dacht dat ik er zelf niet zoveel invloed op uit kon oefenen.

Bij mij is er een hoop helder geworden door therapieën die ik gevolgd heb, waaronder systeemtherapie dat echt mijn ogen geopend heeft. Toen vielen er vele kwartjes en kon ik weer een begin maken met echt te gaan leven en mij verder te (ont)wikkelen van laagjes die ik onbewust om mij heen had gevormd om dingen niet te voelen. Ik kon weer echt gaan leven.

IK HEB EEN BEWUSTE KEUZE GEMAAKT

Ik heb een aantal jaren geleden de keuze gemaakt om ervaringen die ik heb opgedaan in mijn kindertijd niet mijn kwaliteit van leven nu te laten bepalen. Ik zeg niet dat dat altijd een makkelijke keuze was. Hier kan ik nog wel een aantal artikelen aan wijden… ik ben best in strijd geweest met mezelf, met mensen om mij heen, heb me slachtoffer gevoeld en was in die tijd niet zo lief voor mezelf.

JIJ HEBT OOK DIE KEUZE

Het mooie is dat je elke dag de keuze hebt om je eigen leven te creëren voor nu, vandaag. Mij heeft het enorm geholpen om te starten met lief te zijn voor mezelf, mensen om mij heen te verzamelen waar ik blij en gelukkig van word. Die mij ondersteunen in moeilijke tijden. Die mij verder hielpen op mijn weg om weer heerlijk mezelf te zijn, levend vanuit vrijheid in mezelf en weer te kunnen genieten van kleine en grote momenten. Dat bracht mij ook bij de keuze om mij verder te ontwikkelen in opleidingen die mij nu in staat stellen om anderen te begeleiden op deze weg.

BIJZONDER EN MOOI

En weet je wat zo bijzonder is? Als je éénmaal die keuze hebt gemaakt, komen er ook allemaal mensen op je pad die jou verder kunnen helpen. Ga je die dingen doen waar je blij van wordt en kom je soms in een stroomversnelling terecht. Dat wil niet zeggen dat het leven opeens allemaal rozengeur en maneschijn is…  die onverklaarbare belemmeringen komen echt nog wel eens de kop opsteken.

Maar op een gegeven moment kun je ervaren dat jij niet je ervaringen bent, maar dat dat zaken zijn die jou hebben gevormd in je leven en dat je die kunt inzetten om nu te gaan bloeien en groeien in je leven. Dat jij zelf 100% de keuze hebt.

 

Heeft bovenstaande artikel het een en ander losgemaakt bij jou en zou je het hier graag met mij over hebben? Neem dan contact op, ik ontmoet je graag dan kunnen we bespreken of ik iets voor je kan betekenen

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X