Ik werd de laatste tijd behoorlijk geconfronteerd in mijn realiteit met zaken die ik niet wilde. Waar ik niet bewust voor kies… maar ze zijn in mijn dagelijkse realiteit, dus onbewust heeft iets in mij hier toch voor gekozen. Ik neem hier ook verantwoordelijkheid voor. Ik vind dat heel interessant, vooral omdat ik dit bij anderen vaak heel goed opmerk en waar ik graag prachtige mensen mee begeleid. Bewust werken met ons onbewuste systeem, van waaruit we voornamelijk leven. Ook al denken we vaak dat ons hoofd de leiding heeft. ?
De onbewuste mechanismes zijn vaak zo razendsnel, dat we er met ons verstand meestal niet bij kunnen.

Kies ik in dit geval voor angst of voor liefde in mijn leven?

Onze onbewuste geest is zo ingenieus. Dat het ons de hele dag door beschermd tegen zaken die nieuw zijn. Of die ‘onveilig’ aanvoelen, die ons systeem aan iets doet herinneren dat we eerder hebben meegemaakt, ook al is het in de werkelijkheid nu een hele andere situatie. Want het is Nu en niet toen.

Herken jij dat ook?

Dat je je soms angstig voelt, terwijl je niet begrijpt waardoor? Dat het angsten zijn, die niet reëel zijn, maar je lijf reageert fysiek toch echt met een stressreactie, zoals zweethanden, hogere hartslag en ademhaling, rode vlekken in je nek? Eigenlijk hebben we in de dagelijkse werkelijkheid vaak niet veel reden om angstig voor te zijn. Het is vaak de angst voor de angst dat we dingen gaan vermijden.

Wat zou er gebeuren als we de angst eens in de ogen zouden gaan kijken?

Ons overlevingsbrein, een deel in onze hersenen, zorgt ervoor dat we angstige situaties gaan vermijden. Zelfs dus situaties, die eigenlijk in de praktijk helemaal niet zo eng zijn. Vaak is de angst een dekentje over een dieper gelegen angst, die we niet meer willen voelen in ons leven. Dit zijn vaak ervaringen in ons leven, die niet prettig of zelfs levensbedreigend zijn geweest. Momenten van afwijzing, je niet veilig voelen en je kwetsbaar gevoeld hebben, spelen hier vaak een rol in.

Dieren kennen ook angsten

Een hertje rent bijvoorbeeld weg, als er een leeuw aankomt. Dit is een reële angst. Die kortdurend is. Als de leeuw weg is, gaat hij door met de dagelijkse dag, is weer in het moment. Bij ons mensen was dit vroeger ook helpend. Toen we nog achterna gezeten konden worden door wilde dieren.
Het verschil tussen mens en dier is, dat ons denken er tussendoor komt. We slaan een ervaring op in ons brein en een volgend moment, als er iets wordt getriggerd dat lijkt op die ervaring van vroeger schieten we weer in de stress.
Angst belemmert je dan om die dingen te doen, die je graag wilt doen. Angst is ook energie en je kunt je voorstellen dat dit vaak best belemmerend kan werken.

Bij een stressreactie hebben we vaak 3 soorten mechanismes die gaan werken

Vechten, vluchten of bevriezen. Als je gaat vechten is dit meestal niet letterlijk, maar met woorden, reacties.
Als je gaat vluchten, kan dit letterlijk zijn, maar dit kan op velerlei manieren. Je kunt vluchten in altijd bezig zijn, weinig rust nemen. In het verdoven  door een verslaving te ontwikkelen in gamen, seks, overmatig sporten, eten, alcohol, drugs, sigaretten en nog veel meer.
Je kunt bevriezen door niets nuttigs meer te doen, heel moe te worden. Soms door letterlijk op de bank te hangen en niets meer te doen.

Ieder van ons heeft vaak een voorkeursmechanisme dat in werking schiet bij een stressmoment. Herken jij iets van bovenstaande voorbeelden? Ik herken bijvoorbeeld dat ik mij opeens ontzettend moe kan voelen, terwijl daar geen oorzaak voor is. (Ik heb niet hard gesport ofzo). Ik weet dan met mijn denken dat het niet nodig is, maar mijn lijf reageert dan toch fysiek met vermoeidheid. Zo kan het ook zijn dat je niet helder wordt, wazig in je hoofd. Ieder heeft zo manieren ontwikkeld in zichzelf van hoe je reageert op een stressrespons.

Herken je jouw voorkeursmechanisme?

Herken je jezelf meer in een vecht-, vlucht-, of bevriesreactie met stress? Ik geef deze voorbeelden om je bewust te maken van je overlevingsmechanismes. Het gaat hier totaal niet over je schuldig moeten voelen of dat iets goed of fout is. Het gaat echt om bewustwording. Van jouw eigen gedrag. Als je je ergens bewust van wordt, kun je weer bewust kiezen voor wat anders.

Kies je dan voor de angst? Of voor liefde?

Dat is na je bewustwording van je gedrag de volgende stap. Als jij je bewust bent dat je lijf/geest/energie ergens op reageert en je bent hier niet blij mee. Zeg dan tegen jezelf: “Ho, stop”, ik herken dit mechanisme en ik kies hier niet voor op dit moment. Ik zie je, ik hoor je, ik voel je en Ik kies ervoor om vanuit liefde naar deze situatie te kijken, die mij onbewust triggert.
Meestal is dit dus een herinnering op een situatie/ervaring van vroeger. Het is een patroon geworden, een patroon dat niet helpend is.  Sterker nog, het kan ook een patroon zijn dat je onbewust hebt overgenomen uit je familiesysteem. (Dit zijn alle voorouders, waar jij uit voortgekomen bent, lees er meer over in een eerder geschreven artikel: Hoe loyaal ben jij naar je familiesysteem?)

 

De volgende stap is: deze oefening doen om weer in het Hier en Nu te komen.

 

Ga dansen, springen, zingen, naar buiten, beweeg in ieder geval van de plek waar je je op dat moment bevindt.
En ga daarna voelen. Hoe voelt je lijf op dit moment? De gezonde delen van je lijf? Voel je warmte, tintelingen, rust, ontspanning ergens? Zo niet, ga nog even iets doen waar je blij van wordt.

Misschien helpt het jou om juist even naar de stilte te gaan in jezelf. Naar dit moment. Dit moment dat je dit artikel leest. Dit moment dat je op de bank zit.
Ga dan naar je ademhaling en ga je uitademing vertragen. Dit lukt vaak beter als je een rondje maakt van je mond en heel bewust in- en uitademt. Houd dit een aantal minuten vol, met aandacht en liefde voor jezelf.

Als je iets van bovenstaande hebt gedaan om weer in het Nu, in dit moment te komen. En je voelt je levensenergie weer wat meer stromen, je voelt het weer wat tintelen in je lijf, de energie is weer wat in beweging gebracht. Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

♥ Is de angst die ik voelde de waarheid?
♥ Zo nee, wat is dan Mijn waarheid Nu?
♥ Wat zou liefde doen in deze situatie?

Voel maar wat deze vragen met jou doen.

Wat neem je waar in je lijf? In je hoofd? In je hart?
Misschien neem je al meer ruimte waar, meer verzachting voor jezelf. Voor de situatie. Wellicht ervaar je meer rust. Weet dat de mogelijkheden hoe jij je voelt weer openliggen. Waarschijnlijk is de stressrespons is al wat gezakt. Wat is er nog meer mogelijk?
Je kunt ook gaan schrijven op bovenstaande vragen. Ga gewoon lekker schrijven, vanuit wat er in je opkomt. Voel wat jij wilt nu. Hoe jij je wilt voelen vanuit liefde. Als je voor jezelf kiest vanuit liefde.

Ik ga de oefening ook weer vaker doen

Ik omarm alle stukken van mezelf, ook de angstreactie, die af en toe oppopt. Ik ga wat doen om in het Nu te komen. En ik stel mijzelf de 3 vragen en ga daarop schrijven.
Wat zou liefde doen? Dit is mijn waarheid nu. Ik kies ervoor om te leven vanuit liefde. Ik verspreid liefde. Elk moment heb ik de keuze. En jij ook. Ik weet dat jij ook zo’n verspreider bent van liefde. Kijk maar eens in je hart. ♥
Waar kies jij voor?

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Volg mij op Social Media

Like mijn Facebook pagina en blijf op de hoogte van mijn laatste artikelen.

Share This
X