Het valt mij de laatste tijd meer op dat (vooral) vrouwen vaak best streng zijn voor zichzelf. Ze gaan altijd maar door, hebben volle agenda’s, een druk leven en zeggen het wel naar hun zin te hebben. Maar is dat ook zo? Is dit hoe jij wilt leven? Of zorg je er eigenlijk voor dat anderen aan het genieten zijn en vergeet je jezelf daarbij een beetje?

Als ik naar mezelf kijk tot voor een aantal jaren geleden, dan herken ik mij hier erg in. Ik had een volle agenda ( voor zover mijn gezondheid dat toeliet). Ik had vele afspraken en was veel aan het zorgen. Ik was eigenlijk best streng voor mezelf. Ik kon zeker genieten van dingen, maar was eigenlijk meer bezig met de ander. En als ik naar mijn ouders kijk, dan heb ik dat niet van een vreemde… Ook zij waren meer bezig met de ander dan met zichzelf.  Misschien herken jij ook wel wat trekjes van je ouders in jezelf. Dat is ook niet zo vreemd natuurlijk. Je bent nu eenmaal 50%  je vader en 50%  je moeder.

Kun je dit veranderen?

Zolang het goed voelt om veel voor anderen te zorgen en wat minder voor jezelf zal je niet de behoefte voelen om te veranderen. Als je voelt dat het wat gaat ‘knagen’ in jezelf en je je minder lekker in je vel voelt zitten, kan dit een moment zijn om eens een stap terug te doen. En jezelf en je gedrag eens van een afstand te bekijken. Wat valt je dan op? En, word je hier blij van? Als jij zelf je beste vriendin zou zijn, welk advies zou je haar dan geven? 

Stel jezelf eens de vragen:

“Wat vind ik heerlijk om te doen, helemaal voor mezelf?”

“Wanneer heb ik voor het laatst echt genoten van iets?”

“Waar word ik blij van?” “Waar werd ik als kind blij van om te doen?”

“Waar ga ik van stralen?”

En? Komt er iets in je op? Sta jij jezelf toe om hier eens bewust naar te kijken? Wat belemmert jou om echt te genieten of iets te doen waar jij helemaal blij van wordt? Wie of wat in jezelf houd je tegen?

Ik vond dat best lastig. Het was voor mij echt een levenspatroon/gewoonte geworden om er te zijn voor de ander. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Zo lang je jezelf niet vergeet. Wat heel belangrijk is, is dat je er eerst helemaal mag zijn voor jezelf. Dat je liefdevol naar jezelf mag kijken en mag zorgen voor jezelf.

Dan kan het echte genieten beginnen,

Dan voel je dat je het echt waard bent om tijd, geld en energie in jezelf te stoppen. En dat je mag genieten van kleine en grote dingen in het leven. En natuurlijk is het leven niet altijd genieten. Dan zou ik altijd als een blije kip rondlopen en dat is echt niet zo.

Het mooie is dat als je gaat voelen en beseffen dat het bij jezelf mag beginnen en dat jij de keuze hebt om jouw leven te creëren, dat er al wat in beweging komt. Maak eens en lijstje met dingen waar jij blij van wordt en doe elke dag 1 ding van dat lijstje. Al is het maar 10 minuten per dag. Al is het maar een lekker kopje koffie of thee drinken in de zon. En merk het verschil na een paar dagen. Wees je bewust van het verschil dat je zelf kunt maken in jouw leven. Dan kan het genieten echt beginnen.

Hoe voelt dat voor jou?

 

Voel jij dat het nu de tijd is voor verandering in jouw leven, maar merk je dat het soms best lastig is om stappen te zetten? Maak dan HIER een afspraak voor een “Stap in je eigen leven” telefonische inzichtsessie van 30 minuten met mij. Ik spreek je graag en begeleid je graag op jouw pad.

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X