“Hoe is het voor jou om Echt te voelen?” Dat geeft wellicht wat vraagtekens bij jou. Hoezo? Wat is dan Echt voelen? Kun je ook een beetje voelen dan?

Mijn ervaring is dat dat heel goed kan. Ik dacht dat ik een voelend mens was, maar eigenlijk negeerde ik heel veel gevoelens in mezelf en in mijn lijf.
Mijn lijf gaf al langer aan dat het nu toch eens tijd werd om ernaar te gaan luisteren. Maar ik ging door.
Mijn hoofd gaf aan dat ik eens rustig aan mocht gaan doen, maar ik ging door.
Mijn omgeving zei mij dat ik er niet zo best uitzag en ik ging door.
Ik voelde zelf, dat ik mij eigenlijk heel beroerd voelde en ik ging door.

Wat gebeurde er in mezelf?

Ik voel nu dat ik doorging om niet Echt te voelen. Als ik stil ging zitten en voelen, voelde ik me onrustig en vaak verdrietig. Ik had toen geen idee waarom, maar dat wilde ik niet. Zolang ik maar doorging, hield ik mij sterk. Maar voor wie eigenlijk?

Wat is nu het voordeel om niet te gaan voelen?

Ik weet nu, dat ik doorging, omdat er op onbewuste lagen in mijn lijf en systeem heel veel pijn en verdriet schuilging. Het voordeel om door te gaan was dus de pijnvermijding. Maar daar trapt ons systeem, ons lijf, ons hoofd, ons energiesysteem niet in…
Op een gegeven moment krijg je subtiele klachten. Dat kan van alles zijn, fysiek, geestelijk, maar ook bijvoorbeeld relatieproblemen of problemen op je werk of in je familie.
Als je de klachten negeert, zullen ze steeds sterker worden en niet meer zo subtiel zijn.

Eigenlijk is ons lijf een supermooi kompas

Om aan te geven hoe het Echt met je gaat. En je omgeving, vooral je naaste omgeving, zijn supermooie spiegels om je te laten zien, waar jij zelf nog aandacht aan mag besteden en aan mag werken. Dus lang leve de woorden met je partner. Wat laat hij of zij jou zien?

Ons denken en ons ego gaan vaak met ons aan de haal

Die gedachten gaan de hele dag door. Om ons te beschermen. Om niet te gaan voelen. Om niet bezig te zijn met die laagjes die daaronder zitten. Maar helpen ze ons echt? Het zijn overlevingsmechanismes, die ons vroeger vast heel erg hebben geholpen. En we blijven dit herhalen, herhalen en herhalen. Zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Ons lijf helpt ons hier dus een handje

Door die subtiele hints te gaan geven. En soms door in ene keer iets minder subtiel te zijn en iets te laten gebeuren wat je behoorlijk op de rem laat trappen.

En wat doen we dan?

Het is al heel mooi als je je hier bewust van wordt en dit vanaf een afstandje kunt bekijken. Hé, daar doe ik het weer. Wat gebeurt hier? Dat is interessant.
Zonder oordeel over jezelf naar jezelf kijken. Dit helpt mij echt nog elke dag. Want ja, ik kom dit ook nog heel vaak tegen. Het is namelijk een levenslang proces. Maar als je je hier bewust van wordt, kun je er ook wat aan doen!

De eerste stap

Is omarmen wat je tegenkomt, dus acceptatie van dat wat er is. Dat is vaak al een dingetje. Alles wat er is? Ja, je lijf doet dit niet voor niets. Die “regelt” dit om jou wakker te schudden. Dat je aandacht mag besteden aan jezelf. Dat je aandacht mag hebben voor alle stukjes van jezelf. Of het nou geestelijke klachten of fysieke klachten zijn of andere problemen. Je lijf nodigt jou uit om te gaan voelen. Echt te gaan voelen.

Vaak willen we meteen weten wat er achter de klacht zit

Maar daar gaat het in eerste instantie niet om. Dit zijn onbewuste overlevingsmechanismes van jouw systeem om je dingen niet te laten voelen die pijnlijk zijn geweest of moeilijk. Waarschijnlijk heb je daar bewust ook niet zo’n zin in om dat te gaan onderzoeken.
Dat kan op het juiste moment, Als jij er klaar voor bent. Stap voor stap, met de juiste begeleiding.
Je ego en denken zullen tegen je zeggen dat het nooit het juiste moment is. En laten je weer doorgaan in de oude modus, patronen. Maar wat wil jij echt, diep van binnen? Dat het zo blijft? 

Hier kun je zelf de keuze maken en het verschil

Door te zien dat je dit doet, vanaf dat afstandje, zonder oordeel over jezelf. Buigen voor dat wat is en je weet. Buigen voor dat wat je niet weet en buigen voor alles wat er is. Buigen is niets meer en niets minder dan acceptatie van dat wat er is. Alle stukjes van jezelf. Je maakt de keuze om het op het juiste moment aan te gaan. Dit hoef je niet alleen te doen, hier kun je hulp bij vragen.

En dan keer je naar de gezonde delen van je lijf

Want die heb je ook nog. Ook al zou je dat soms wel eens vergeten. Ons lijf en hoofd is er ook heel goed in om de focus te brengen naar de klachten die we hebben. Naar het negatieve. En alles wat je aandacht geeft groeit. Dus wat gebeurt er als we focussen op klachten en negatieve gedachten?

Zie en voel dat je systeem dit automatisch doet (een soort automatische programma’s in je systeem) en maak dan de keuze, om het er te laten zijn en je te focussen op wat je wel wilt.

 

Oefening om elke dag te doen

Ga dan eens echt rustig zitten en voelen. Wat valt je op? Keer naar je lijf in het Nu. Wat neem je waar?
Voel je ergens Warmte? Ontspanning? Rust? Tintelingen? Emotiviteit? Levenskracht/Liefde? Stroming? (de WORTEL©-methodiek*) En blijf gefocust op wat prettig voelt en geniet daarvan. Elke keer als er weer gedachten komen of je aandacht gaat naar het negatieve, keer dan terug naar het fijne dat je voelt in je lijf. Wees dankbaar voor datgene wat je wel hebt.
Misschien voelt het voor jou niet fijn, in eerste instantie, om stil te gaan zitten en te gaan voelen. Ga dan iets anders doen dan je normaal doet. Ga dansen, springen, in de natuur wandelen en voel de gezonde delen van je lijf. Elke keer weer. Dit is echt een kwestie van herhalen. Ik ben hier zelf elke dag mee bezig. Meerdere keren op een dag. Het hoeft niet lang te duren. Een paar minuten per keer is al voldoende.

En nu verder?

Als je voelt dat je hier verder mee wilt, omdat je echt een verandering wilt in je leven. Als je echt weer wilt gaan voelen-leven-genieten, zou ik hier ondersteuning in vragen. Ik begeleid je graag op je weg om hier een mooie start mee te maken. Om liefdevol confronterend te gaan onderzoeken wat jou onbewust belemmert (wat die automatische programma’s zijn) en welke onzichtbare laagjes en lijntjes jou tegenhouden om heerlijk van je leven te genieten. Als ik alleen maar liefdevol zou zijn, zal er niets veranderen. Het is een innerlijk proces waarvan je zelf voelt: Ja, dat wil ik aangaan! Weer eigenaarschap te hebben over jouw leven. Vanuit liefde voor jezelf en dankbaarheid voor het leven. Je leven echt te vieren. Ik kan nu zeggen dat ik echt een voelend mens ben. En daar ben ik heel dankbaar voor. Ik begeleid jou graag op jouw unieke pad.

 

De foto met de kat heb ik er bewust bij gezet. Katten zijn er, volgens mij, heel goed in om in het moment te leven en te voelen. Als iets ze niet bevalt, staan ze op en gaan ze weg. Katten(en andere dieren) zijn heel voelend, ik heb al een hoop van ze mogen leren.

 

 

Zou je het hier met mij over willen hebben, plan dan HIER een telefonische ‘Stap in je eigen leven’ inzichtsessie van 30 minuten. Ik spreek en ontmoet je graag.

*Wil je meer lezen over de WORTEL© methodiek lees dan mijn eerder geschreven artikel HIER; ‘vanuit je hoofd in je lijf, wat wil jouw lijf je zeggen?’

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X