“Gebruik jij jouw verleden als hangmat of springplank?” Deze zin kwam deze week langs in mijn mailbox en die bracht wel wat in beweging in mezelf. Hij triggerde mij. Ik ben benieuwd wat de zin met jou doet. Kun je er meteen wat mee? Zet de zin je aan het denken? Komt er een bepaald gevoel bij je op?

Ik merkte dat de zin bij mij herkenning gaf

Herkenning dat ik, op een onbewuste laag, lang in een hangmat gelegen heb. Niet omdat ik dat nou zo leuk vond, maar omdat dit op een of andere manier toch comfortabeler voelde dan op de springplank te gaan staan. Te springen in het onbekende, in het diepe. Dit sluit weer aan bij een eerder artikel dat ik schreef een paar weken geleden. (‘Weet je wel hoe mooi jij bent?’)
Ons onbewuste systeem is zo tactisch en handig om het ‘veilig’ te houden voor onszelf. Om die bekende snelwegen te nemen en niet de onbekende bospaadjes. Terwijl daar juist onze groeimogelijkheden zitten. Er is zoveel meer mogelijk! Maar iets in onszelf houdt ons kleiner, houdt het comfortabel, laat ons in die cocon zitten, terwijl we niets liever willen dan vrij-uit gaan vliegen, de wijde wereld in. Herkenbaar voor jou?

In de hangmat blijven hangen is dus iets wat ik herkende

Zolang je in de hangmat hangt, ben je bezig met verwerken van oude ervaringen, die niet allemaal even mooi waren. Daar zit een liefdevolle beweging achter vanuit jouw systeem. Maar is meestal niet helpend in het Nu, om volgende stappen te zetten. In jouw leven, in jouw werk, in jouw relatie. Op welk vlak dan ook in jouw leven.
Het maakt, dat je blijft waar je bent.  In die, al dan niet, comfortabele hangmat. Misschien dat je af en toe een voet op de springplank zet, maar durf je ook te springen?

Verwerken van oude ervaringen gaat je leven lang door

Je zult alleen merken dat het elke keer op een ander laagje is. En dat het je niet helemaal uit het veld laat slaan, maar dat je het kunt waarnemen in jezelf, hulp kunt zoeken, als je hier zelf niet uitkomt en dan weer doorgaat. Op elk niveau van persoonlijke groei, zul je weer innerlijke blokkades tegenkomen. En die mag je aankijken en dan weer loslaten.
Omdat je zelf die keuze maakt. Omdat je verder wilt in je leven. Omdat je nieuwe ervaringen wilt maken. Omdat je lekker wilt genieten van het leven en je oude ervaringen kunt gebruiken om er bijvoorbeeld je werk van te maken. ? Als fundering voor jouw leven Nu.

Dat vind ik juist zo mooi

Dat ieder mens zo uniek is. Echt geen mens is hetzelfde. Ik zie dat ook in mijn gezin van herkomst bijvoorbeeld. 4 totaal verschillende zussen en 1 broer, die allemaal totaal verschillend zijn of waren.
De meeste herinneringen die je hebt, zijn opgeslagen in je celgeheugen in je lijf. Die zijn meestal niet bewust. Juist de ervaringen die we hadden, die niet zo mooi waren, stoppen we onbewust diep weg. Die strandbal, die je onbewust al heel lang onder water probeert te houden.
Totdat dat niet meer gaat. En er een kantelpunt komt in je leven. Dit kan van alles zijn; een burn-out, een scheiding, een verlies van een dierbaar persoon, een ziekte. En opeens ben je de controle kwijt. Word je door elkaar geschud. Komen er allerlei emoties vrij, die je al lang weggestopt had.
Je weet even niet waar dit allemaal toe leidt. Waar dit goed voor is.
En dat voelt meestal niet zo comfortabel.

Meestal zie en voel je achteraf dat je persoonlijk gegroeid bent

Juist door die ervaringen in je leven, die niet zo comfortabel voelden. Die je wat aan het wankelen maakte.
Je hoeft niet precies meteen de onderliggende boodschap te weten. Anders kunt je blijven graven en blijven hangen. Die komt vaak op een later en onverwacht moment. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en ontspant. En je ineens overvallen wordt door een inzicht. Dat er zaken duidelijk worden, die jaren geleden al eens gezegd waren door een begeleider of coach, of in een training. Maar waar je op dat moment nog niets mee kon. Maar die je onbewust wel had opgeslagen en gehoord.

Hoe is dat voor jou?

Heb jij op dit moment het gevoel dat je jouw verleden onbewust als hangmat gebruikt?  Dat het op één of ander manier toch nog gemakkelijker is, om daar in te blijven hangen?
Terwijl je het diep van binnen voelt borrelen en bruisen, omdat je juist stappen wilt zetten in jouw leven? Juist wilt springen in het diepe?

Hoe zou het voor jou zijn als je op de springplank gaat staan?

Dat je al jouw ervaringen, die je meeneemt in je leven, als springplank gaat gebruiken? Omdat je nu al helemaal perfect bent, zoals je nu bent. En alleen maar nog mooier kan worden en nog meer kan groeien. Alles wat je hebt meegemaakt heeft jou gevormd tot dat mooie mens, die je nu bent. Met dat grote ♥.
Die prachtige dingen doet in het leven, die de wereld mooier maakt met alles wat je doet. Juist door jouw ervaringen ben je dat mooie mens geworden.

Dan wil je toch alleen maar gaan springen?

Dan wil je toch jouw vleugels gaan spreiden? Die dingen gaan doen, waar je heel blij van wordt?
Het verwerken van ervaringen gaat je leven lang door. Je hoeft je er alleen niet door uit het veld te laten slaan. Alles op de juiste tijd, met de juiste personen, met de juiste begeleiding.
Dat hoeft niet met drama gepaard te gaan, maar gebeurt juist vanuit liefde.
Als jij je opent en openstelt voor licht en liefde in jouw leven, zal jouw leven lichter worden. En gemakkelijker. En speelser.  Die keuze kun jij alleen zelf maken.
En dan zul je gaan voelen en ervaren dat jij jouw verleden als springplank gaat gebruiken.
Omdat je niet anders kunt. Jij kunt zoveel mooie mensen helpen met jouw ervaring en liefde. In welke branche dan ook. Op welk vlak dan ook.
Gewoon door jouw Zijn.
Verspreid je licht en liefde.
Wat heb jij nodig om te gaan springen?
Wat is een mooie actiestap die je kunt nemen?

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten ontvangen over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X