Jezelf op de eerste plaats zetten, egoïstisch?

 

Terwijl ik deze titel opschrijf, denk ik terug aan mijn eigen jeugd. Voor velen van ons was het als kind heel normaal om veel te geven en je aan te passen aan het gezin waar je in opgroeide. Eigenlijk heb ik vroeger nooit geleerd om echt te zeggen wat ik nodig had, jij? Onbewust pas je je aan aan de situatie, omdat dat nu eenmaal zo hoort en om niet buiten de “groep”(in dit geval je gezin van herkomst) te vallen. En hoe was dat voor jouw ouders? Hebben die geleerd zichzelf op de eerste plaats te zetten?

Omdat je dit nu eenmaal gewend bent, neem je dit gedrag mee in je verdere leven. Vaak ben je je er nu wel bewust van, maar is het lastig om iets wat zo verankerd zit in jouw systeem te veranderen. Je kunt er enorm last van ondervinden. Maar het mooie nieuws is; als je je bewust wordt van patronen, kun je hier ook aan gaan werken en energetisch uit vrijbreken. Zeker met behulp van een coach, die hier gespecialiseerd in is. 🙂

Ken jij van die momenten dat;

  • Je eigenlijk een boek wilt gaan lezen, maar je ziet de was liggen en gaat die toch maar eerst vouwen…
  • Je het superdruk hebt in je business en je zou het liefste meer tijd vrijmaken om bijvoorbeeld de natuur in te gaan, maar je doet het niet.
  • Je wilt een weekend lekker voor jezelf en/of je gezin inplannen, maar dan krijg je uitnodigingen van vrienden/familie om wat af te spreken. En je zegt geen nee…
  • Je wilt heel graag een bepaalde cursus doen, maar stopt het geld en de tijd toch eerder in je kinderen; die gaan toch voor… de cursus kan wel even wachten….

Ik kan zo nog wel even doorgaan… herken jij dat ook? Dat je heel veel tijd, energie en geld in anderen stopt, maar niet zo gauw in jezelf. Dat voelt wat ongemakkelijk en egoïstisch…

Je voelt je eigenlijk bezwaard als je zou zeggen;

  • “Ik ga nu lekker op de bank zitten en lees dit mooie boek”. En je laat de boel de boel…
  • “Ik plan heerlijk minimaal 1 ochtend per week in om naar buiten te gaan, no matter what.”
  • “Lieve vrienden en familie, komend weekend ga ik lekker genieten van quality time met mezelf of met partner/kinderen. Een ander keer weer leuk om af te spreken!”
  • “Lieve partner en kinderen; ik ga deze leuke cursus doen, waar ik superveel zin in heb en die van mij een vrolijker vrouw/moeder maakt.”

Hoe voelt dat? Kun je je voorstellen dat je die zinnen zou zeggen?

Ik vond dat heel lastig voor een lange tijd. Waardoor ik uiteindelijk steeds meer over mijn eigen grenzen ging en langzaam maar zeker steeds meer uitgeput raakte. Ik zette mezelf niet op de eerste plaats, maar was veel aan het zorgen voor alles en iedereen. En ik deed dat met liefde… maar dat was totaal niet liefdevol voor mezelf. 

Totdat ik voelde dat het klaar was en ik ziek thuis kwam te zitten. Mijn levensenergie was ver te zoeken. En ik voelde; dit moet echt anders! Ik mag tijd, energie en geld in mezelf stoppen. Omdat ik het waard ben en ik  een veel leuker mens ben als ik lekker in mijn vel zit. Als eerste voor mezelf en dan dus ook voor de mensen om mij heen die mij lief zijn.

En weet je wat het mooie is? Als je dat in jezelf voelt, ga je dat ook uitstralen en vinden mensen in je omgeving het vaak een mooie beweging die plaatsvindt. Sterker nog; dat zouden ze zelf ook wel willen.  Zeker, er zal ook weerstand zijn, want dit is nieuw en dit kennen mensen niet van jou. Er zal ook weerstand zijn in jezelf, want ook jij bent dit niet gewend en daar vindt jouw ego van alles van.

Ben je op dat moment egoïstisch? Zeker niet! Als jij voor jezelf kiest en voor jouw eigen gezondheid en wel-Zijn dan ben jij er echt voor jezelf. En vanuit die liefde voor jezelf kun je er ook voor 100% zijn voor de ander. Dus uiteindelijk wordt iedereen er beter van! Hoe mooi is dat.

Heb jij geleerd jezelf op de eerste plaats te zetten?

 

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X