Jezelf op de eerste plaats zetten, egoïstisch?

 

Terwijl ik deze titel opschrijf, denk ik terug aan mijn eigen jeugd. Voor velen van ons was het als kind heel normaal om veel te geven en je aan te passen aan het gezin waar je in opgroeide. Eigenlijk heb ik nooit geleerd om echt te zeggen wat ik nodig had. Onbewust pas je je aan aan de situatie, omdat dat nu eenmaal zo hoort en om niet buiten de “groep”(in dit geval je gezin van herkomst) te vallen. En hoe was dat voor jouw ouders? Hebben die geleerd zichzelf op de eerste plaats te zetten?

Omdat je dit nu eenmaal gewend bent, neem je dit gedrag mee in je verdere leven. Vaak ben je je er nu wel bewust van, maar is het lastig om iets wat zo verankerd zit in jouw systeem te veranderen. Je kunt er wel last van ondervinden.

Ken jij van die momenten dat;

  • Je eigenlijk een boek wilt gaan lezen, maar je ziet de was liggen en gaat die toch maar eerst vouwen…
  • Je het superdruk op je werk hebt en je teamleider komt met een vraag en je zegt, voordat je er erg in hebt: “ja, dat doe ik wel.”
  • Je wilt een weekend lekker voor jezelf en/of je gezin inplannen, maar dan krijg je uitnodigingen van vrienden/familie om wat af te spreken. En je zegt geen nee…
  • Je wilt heel graag een bepaalde cursus doen, maar stopt het geld en de tijd toch eerder in je kinderen; die gaan toch voor… de cursus kan wel even wachten….

Ik kan zo nog wel even doorgaan… herken jij dat ook? Dat je heel veel tijd, energie en geld in anderen stopt, maar niet zo gauw in jezelf. Dat voelt wat ongemakkelijk en egoïstisch…

Je voelt je eigenlijk bezwaard als je zou zeggen;

  • “Ik ga nu lekker op de bank zitten en lees dit mooie boek”. En je laat de boel de boel…
  • “Sorry teamleider, ik heb het echt te druk met mijn huidige werk, ik kan deze opdracht er niet bij hebben.”
  • “Lieve vrienden en familie, komend weekend ga ik lekker genieten van quality time met mezelf of met partner/kinderen. Een ander keer weer leuk om af te spreken!”
  • “Lieve partner en kinderen; ik ga deze leuke cursus doen, waar ik superveel zin in heb en die van mij een vrolijker vrouw/moeder maakt.”

Hoe voelt dat? Kun je je voorstellen dat je die zinnen zou zeggen?

Ik vond dat heel lastig voor een lange tijd. Waardoor ik uiteindelijk over mijn eigen grenzen ging en langzaam maar zeker steeds meer uitgeput raakte. Ik zette mezelf niet op de eerste plaats, maar was veel aan het zorgen voor alles en iedereen. En ik deed dat met liefde…

Totdat ik voelde dat het klaar was en ik ziek thuis kwam te zitten. En ik voelde; dit mag echt anders! Ik mag tijd, energie en geld in mezelf stoppen. Omdat ik het waard ben!

En weet je wat het mooie is? Als je dat in jezelf voelt, ga je dat ook uitstralen en vinden mensen in je omgeving het vaak een mooie beweging die plaatsvindt. Zeker, er zal ook weerstand zijn, want dit is nieuw en dit kennen mensen niet van jou. Ben je op dat moment egoïstisch? Zeker niet! Als jij voor jezelf kiest en voor jouw eigen gezondheid kun je er voor jezelf zijn. En vanuit die liefde voor jezelf kun je er ook voor 100% zijn voor de ander. Uiteindelijk wordt iedereen er beter van!

Heb jij geleerd jezelf op de eerste plaats te zetten?

 

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X