Ik weet dat ik vroeger (tot een paar jaar geleden) best moeite had met het woord vergeving. Hier kleefde wat herinneringen aan vast rondom de kerk. Ik had in mijn hoofd dat als ik mensen zou vergeven, dat het dan vergeven en vergeten zou zijn. Dit voelde op dat moment niet goed voor mij. Ik zat op dat moment nog wel in de slachtofferrol, ook al had ik dat zelf niet door.
Het was nog te vroeg, ik was er nog niet aan toe. Ik mocht eerst nog wat beschermlaagjes bij mezelf liefdevol onderzoeken en (ont) wikkelen. In mijn tempo, op mijn tijd.

Ho’oponopono

Tijdens mijn opleiding lichaamswerk, wat tegelijk een persoonlijk transformatieproces is geweest, kwam het boek over  Ho’oponopono op mijn pad. Ik kon er toen nog weinig mee. Ik zei de helende zinnen van de formule wel op, maar ze kwamen nog niet echt binnen. Ik voelde niet dat het echt landde in mij. Ook dat was nog te vroeg, zie en weet ik nu.

Tot een aantal jaren verder

Mijn oog viel opeens op dat boek in mijn kast. En ik begon het weer te lezen. Er vielen steeds meer kwartjes. (ik ben nog van het gulden tijdperk) Ik voelde nu diep van binnen wat er geschreven werd. Het was nu de tijd voor mij om dat boek te lezen. (de genezende kracht van Ho’oponopono)

Vergeving heeft niets te maken met vergeten. Het heeft alles te maken met loslaten en jezelf vrij maken van herinneringen die je hebt opgeslagen in je hoofd en lijf.
Waardoor ik steeds meer vrijheid in mezelf begon te ervaren. Ik voelde dat ik mezelf had vastgeklonken aan het verleden. Waardoor het vaak nog zwaar aanvoelde. Dat ik herinneringen herhaalde in mijn hoofd, omdat ik in een cirkel zat, waar ik niet zo makkelijk uitkwam. Zolang ik mezelf en anderen niet zou vergeven, zou ik blijven vastzitten aan het verleden en was het veel moeilijker voor mij om echt in het Nu te leven.

Het was Nu de tijd om met vergeving echt bezig te zijn

Alleen als ik in het Nu leef, kan ik echt genieten van het moment , van de mooie momenten in mijn leven, van mijn lijf. In het Nu kan ik mijn mooiste toekomst creëren. Door te visualiseren waar ik heen wil. Alsof het er allemaal al is. Waar ik helemaal blij van word en van ga stralen.

Dat gaf mij een heel bevrijdend gevoel. En dat geeft het mij nog steeds. Vergeving heeft mij bevrijd van herinneringen van ervaringen uit het verleden. Waardoor mijn licht steeds meer kan schijnen en ik mijn beschermlaagjes steeds minder nodig heb. Omdat ze simpelweg niet meer nodig zijn. Heeft ook heel veel met acceptatie te maken van dat wat geweest is. En verantwoordelijkheid nemen voor mijn leven.

Dat geeft echt veel meer ruimte en vrijheid in mezelf

Ruimte, waardoor de liefde voor mezelf steeds meer kan stromen. En daardoor ook naar anderen. Als het in mezelf meer stroomt, dan merk ik dat aan alles. Aan mijn relatie, mijn contact met anderen, mijn werkzaamheden. Dan voel ik dat ik het leven aan het vieren ben, dat alles er mag zijn, dat ik er helemaal mag zijn.
Dat ik helemaal mooi ben, zoals ik ben, op elk moment. Dat ik van mezelf houd, van alle stukjes van mezelf.

Kom ik dan nu geen vervelende herinneringen en innerlijke blokkades meer tegen?

Ja, zeker wel. Die persoonlijke ontwikkeling gaat volgens mij mijn hele leven door. Dat is de reis van mijn leven. Vooral het ondernemerschap en het hebben van een eigen praktijk is heel interessant wat dat met mij doet. Ik trigger mezelf eigenlijk om te groeien en open te bloeien. Dat had ik 2 jaar geleden niet gedacht, toen ik mij inschreef met mijn praktijk Just B Yourself.
Ik ga regelmatig uit mijn comfortzone en kom dan van alles tegen in mezelf. En daar ga ik mee aan het werk.

Ik ga het nu minder uit de weg, omdat ik weet dat het groeimomenten zijn

Dat ik hierdoor steeds meer openbloei. Omdat ik daar zelf voor kies. Ik kies ervoor om mij niet meer vast te klinken aan het verleden. Ik laat mij niet gevangen houden door mijn herinneringen. Omdat ik eigenaarschap neem over mijn leven.
Ik vergeef uit liefde voor mezelf.
Ik laat los uit liefde.
Liefde voor mezelf.
Liefde en kleur in mijn leven.

Wat mij hierin helpt zijn de zinnen uit Ho’oponopono

Het spijt mij
Vergeef me
Dankjewel
Ik hou van je

Wat betekenen nu deze woorden?

Het spijt me; dat is het herkennen van je eigen creatie, je herinnering.
Vergeef me; omdat ik niet wist dat ik dat in mij had.
Dankjewel; dat ik de herinnering mag opruimen.
Ik hou van je; jij, mijn innerlijke goddelijkheid, mijn lieve zelf.
Je kunt ook zeggen; Ik hou van mezelf.

Wanneer zeg je deze zinnen op?

Elke keer als je te maken hebt met een innerlijk conflict in jezelf of met een ander. Als je innerlijke blokkades tegenkomt bij dingen die je wilt doen. Als je heftige reacties voelt in jezelf bij wat dan ook. Als je twijfelt over iets of over jezelf. Alles wat bij jou een sterke en negatieve emotie oproept. Als je voelt dat je dingen wilt loslaten uit liefde voor jezelf.

Voel als je de zinnen opzegt, hardop of in jezelf, dat je het ook echt meent en voelt in jezelf. Mij helpt het om mijn hand op mijn hart te leggen. Ben mij dan echt bewust van de woorden. En dat maakt me vrij.
Door te vergeven, geef je jezelf eigenlijk het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven, namelijk je innerlijk weer vrij en rustig te voelen. Hoe mooi is dat?

 

Tot slot nog een mooie spreuk uit een boekje van Louise Hay rondom vergeving:

We hoeven niet te weten
hoe we kunnen vergeven
we hoeven alleen maar bereid te zijn
om te vergeven
Het Universum zorgt
voor de manier waarop

Boeken;

  • De genezende kracht van Ho’oponopono van Dr. Luc Bodin-Nathalie Bodin-Jean Graciet
  • Het sprekende hart van Louise Hay

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X