Ik reed afgelopen week lekker op de fiets met het prachtige najaarsweer. En ik zag wat bijzonders.  Ik bleef even op een afstandje kijken om zeker te weten dat ik het goed had gezien. Ik zag een man aan een boompje schudden. Net zolang totdat de blaadjes uit de boom vielen, die er nog inhingen.  En dan veegde hij ze bij elkaar. Hij herhaalde dit een paar keer, totdat zijn stoepje brandschoon was. En de boom bijna leeg. Bijzonder.
Ik voelde dat ik een onderwerp had voor dit blogartikel: “de kunst van dingen loslaten in je leven is…”  Wil jij graag bepaalde zaken in je leven liever loslaten? Zodat je er geen last meer van hebt? Net zoals die man met de blaadjes: hup in de kliko en weg ermee. Zijn straatje weer brandschoon, op zijn moment.

Zou dit werken?

Het valt mij op dat er veel wordt gesproken en geschreven over loslaten. Je kunt geen blad openslaan of het komt aan de orde. Zeker onder coaches en therapeuten een veel gebruikte term. En ik doe er zelf ook aan mee.

Ik merk wel dat daar een verschuiving in mezelf aan het plaatsvinden is. Ik vraag altijd aan mijn mooie klanten:
“Wil je dat patroon/die gedachte/die gewoonte liefdevol loslaten?” Of:
“Wil je het over de schutting gooien, zodat het niet meer zichtbaar is?” Dat is een beetje hetzelfde alsof je de blaadjes los wilt schudden en in de kliko wilt gooien, zodat ze er niet meer zijn. Of die vuilniszak met bagger in de kelder zetten, met de deur dicht. Zodat je er niet meer mee bezig bent.

Loslaten heeft voor mij een andere betekenis gekregen

Ik heb gemerkt, vooral in mijn eigen ontwikkelingsproces, dat als je bewust dingen wilt loslaten in je leven, dat dat meestal niet zo gemakkelijk gebeurt. Zeker niet als je het wilt forceren. Het liefst zo snel mogelijk er klaar mee wilt zijn. Dat dat ook is, zoals die man bezig was met die boom.

Je wilt iets weg hebben in je leven omdat:
Het je irriteert, frustreert.
Het je belemmert.
Je er verdrietig, boos of angstig van wordt.
Kortom, je hebt er last van, dus het mag nu weg zijn.

Wat zal er gebeuren met de energie die op dat loslaten zit?

Je kunt je voorstellen dat dit best ingewikkeld is. Je bent zo bezig met iets weg te willen uit je leven en los te laten, dat er eigenlijk ongemerkt heel veel energie op gaat zitten. En als je het dan over de wet van aantrekkingskracht hebt;  daar waar je op focust, gaat je energie heen. En krijg je er soms nog meer van.  Ai, dat was nou net niet de bedoeling.

Wat zou er gebeuren als je het er gewoon zou laten zijn?

Zonder het per direct weg te willen hebben? Zonder de verhalen erachter? Gewoon het er te laten zijn. Wat het ook is dat je wilt loslaten. Zonder de gedachte dat je er iets mee moet. Net alsof je een blad voor je neerlegt op de grond. Je ziet het blaadje, maar je hoeft er niets mee. Zonder oordeel kijk je naar het blad. Het is.
Eigenlijk vanaf een afstandje naar jezelf en de situatie kijken. Wat zou je een goede vriendin adviseren in deze situatie?

Wat zou er gebeuren?

Je laat het er zijn. Gewoon zoals het is. Vol vertrouwen dat op het juiste moment het juiste gebeurt. De boom denkt ook niet na over wanneer hij zijn blaadjes kan laten vallen. Die is gewoon boom. Mooi of lelijk, dat maakt niet uit. Hij is, zoals die is. Zonder oordeel.

Het is, jij bent

Je bent helemaal perfect in evenwicht. Elk moment van je leven. Ook al voelt dat niet altijd zo. En zou je het graag wat anders zien. Je mag alle stukken van jezelf omarmen. Zonder te willen zwemmen in de shit, dat hoeft ook echt niet.  Je kunt de shit zien liggen en richt je dan op vertrouwen, op liefde, op dankbaarheid. Alle dingen waar je blij van wordt.
Op het juiste moment ga jij ermee aan de slag. Het kan ook zijn dat als jij je gaat focussen op wat je wel wilt in je leven, er al verrassende dingen gebeuren. Dat je, zonder dat je er bewust van bent, stiekem al wat aan het loslaten bent. Omdat je het niet weg wilt hebben. Omdat het er gewoon mag zijn. Omdat jij gewoon mag zijn, zoals je bent. 100% jezelf.

Focus op wat je wel wilt in je leven

Hoe voel je je dan?
Wat zie je voor je?
Wat weet je?
Wat ruik je?
Wat hoor je?
Wat proef je?
Met wie ben je dan?

Zie het voor je, alsof het er allemaal al is. En ga er dagelijks over schrijven. In de tegenwoordige tijd. Het mag je raken. Je mag er echt instappen.
Je onderbewuste weet het verschil niet tussen wat werkelijkheid is en wat je schrijft en voelt, alsof het er al is. Je mag hier dagelijks mee bezig zijn. Maak er een gewoonte van, die je niet meer wilt missen. Het is namelijk super om elke dag bezig te zijn met wat je echt wilt in je leven. Dan stap je al die energie. En waar je hart vol van is, daar gaat het van stromen in jezelf.
Het stroomt niet van bezig zijn met dingen in je leven die je niet meer wilt. Je voelt, denk ik, al zelf de lading die daar op zit. Dan stroomt het minder in jezelf. En vaak ook in je leven.  Ik kan erover meepraten als ervaringsdeskundige. Bij mij stroomt het ook echt niet elke dag in mijn leven. Ik ben hier heel bewust mee bezig, elke dag.

Die boom had echt wel losgelaten

Op het juiste moment. Als de tijd er rijp voor was. Dat is de natuur. Daar kunnen we op vertrouwen.
Vertrouw op je eigen proces. Alles komt op het juiste moment op jouw pad. En soms heb je even contrast nodig, om later weer het mooie in je leven te zien. En dan blijkt vaak dat je spontaan dingen hebt losgelaten, die jou niet meer dienen in jouw leven. Met of zonder hulp. Want weet, dit hoef je echt niet alleen te doen.

Ga jij ervoor om je eigen leven te creëren, maar vind je dit ook superspannend en nieuw?

Schrijf je dan nu in voor een gratis telefonische inzichtsessie van 30 minuten.

Wil jij graag elke 2 weken tips en inzichten ontvangen over hoe je meer gaat
Voelen-Leven-Genieten?

Share This
X